Brožová-Polednová do vězení nenastoupí

Plzeň – Ludmila Brožová-Polednová odsouzená za podíl na justiční vraždě čtyř lidí v procesu s Miladou Horákovou k šesti letům vězení měla nejpozději dnes nastoupit k výkonu trestu v plzeňských Borech. Její právník Vladimír Kovář však dnes oznámil, že bývalá prokurátorka do vězení nenastoupí.

„Paní Polednová vyčká na rozhodnutí pana soudce ohledně její žádosti o odklad výkonu trestu ze zdravotních důvodů,“ uvedl Kovář. Zdůraznil, že bývalá prokurátorka také podala proti rozsudku pražského vrchního soudu dovolání k Nejvyššímu soudu.

Advokát požádal o odklad trestu pro svoji klientku již 13. října, podle mluvčího Městského soudu v Praze Petra Kulawiaka však nedodal její zdravotní dokumentaci. Tu poslal až v pondělí a podle mluvčího z ní vyplývá, že odsouzená téměř nevidí. Soudce Petr Braun následně požádal plzeňského soudního znalce, aby zdravotní stav Brožové-Polednové přezkoumal. Jeho závěry očekává Kulawiak koncem letošního roku.

Bývalá prokurátorka měla do vězení nastoupit nejpozději dnes. Problémy se zrakem automaticky neznamenají, že není schopna výkonu trestu. Poté, co Brožová-Polednová k výkonu nenastoupí, by měl dát soudce pokyn policii, aby ji do věznice dopravila. To však Braun podle Kulawiaka neudělá

Braun: Brožová-Polednová si pravděpodobně neodpyká ani den 

Případ Brožové-Polednové leží také u Nejvyššího soudu, kam se po rozsudku Vrchního soudu pokusila dovolat. Právník někdejší prokurátorky tvrdí, že jeho klientka byla do vězení poslána protiprávně, neboť její případ již byl promlčen. „Obhajoba marně ve všech stupních soudního řízení proti mně poukazovala na obdobný případ - který skončil usnesením o promlčení trestního stíhání,“ píše se ve zdůvodnění dovolání.

Už při vynášení verdiktu soudce Braun prohlásil, že si žena pravděpodobně z trestu neodpyká ani den.

Ve prospěch Brožové-Polednové nedávno podala žádost o milost i nejvyšší státní zástupkyně Renáta Vesecká. Prezident Václav Klaus jí ale nevyhověl.