Od dnešního dne zlevní 1500 léků, stejné množství pak ještě do konce roku

Praha - Stanovení nových maximálních cen pro výrobce znamená v konečném důsledku slevu pro pacienty. Podle mluvčího České lékárnické komory Aleše Krebse to ale pacienti pocítí většinou teprve za několik týdnů, až lékárny doprodají zásoby. U léků, které se prodávají často, se lidé dočkají v řádech dnů. Opozice ale tvrdí, že zlevnění ve většině případů nastane jen na papíře.

„Velká část lékáren má dnes otevřeno, pro pacienta se v této chvíli nic zásadního nemění, jen firmy začínají dodávat lékárnám za nové ceny. Zhruba do měsíce by lékárny měly už mít za nové ceny většinu zlevněných léků,“ upřesnil mluvčí.

Ceny klesnou například u protinádorových léků, v roční spotřebě to uspoří dvě miliardy korun, a u přípravků na bolest, kde se čeká úspora tři čtvrtě miliardy korun. Celkem má pokles maximálních cen ušetřit pacientům za rok 1,64 miliardy korun a zdravotním pojišťovnám 1,14 miliardy.

Ředitel Státního ústavu pro kontrolu léčiv Martin Beneš řekl, že po snížení maximálních cen budou mít pacienti plně hrazeno z pojištění o třetinu více léků než dosud. Nyní jich pojišťovny plně hradí zhruba dva tisíce, další tisíc do konce roku přibude.

Za uspořené peníze se podle něj může léčit více pacientů modernějšími přípravky. Pokles cen přispěje také k tomu, že přibude léků, u nichž se doplatek započte do ročního limitu. Po jeho dosažení vrací zdravotní pojišťovna pojištěnci peníze vydané za návštěvu lékaře a doplatky za některé léky. Nově by se do limitu mělo vejít dalších 120 léků.

ČSSD považuje informace o zlevnění za podfuk na pacienty, prý zlevnění nastane jen na papíře, v reálné ceně ne. Už teď totiž nevyužívají firmy v rámci konkurenčního boje maximálních cen a dodávají levněji, aby pacientům platbu plně nebo z větší části kryla úhrada od zdravotní pojišťovny.