Vláda svede s opozicí boj o zvýšení počtu vojáku v Afghánistánu

Praha - Ministryně obrany Vlasta Parkanová trvá na navýšení počtu vojáků v Afghánistánu. Řekla to v telemostu v Otázkách Václava Moravce, které se tentokrát vysílaly přímo z afghánské metropole Kábulu. Poslanecká sněmovna by se návrhem na posílení tamní české mise měla zabývat za tři týdny. Vláda tak reaguje mimo jiné na zhoršující se bezpečnostní situaci v regionu. O posily žádal před měsícem i šéf mezinárodních sil v Afhánistánu, generál David McKiernan.

V českém rekonstrukčním týmu působí 200 vojáků a vláda chce kontingent v příštím roce posílit na 330 mužů. Celkem jsou v Afghánistánu nasazeny čtyři stovky vojáků a kabinet plánuje posílení vojenské přítomnosti na 745 osob. Proti rozšiřování české mise však je opozice.

ODS počítala s podporou ČSSD, té se ale zřejmě nedočká. Už dříve totiž sociálnědemokratické grémium přidalo usnesení, že vyzve všechny své členy, aby hlasovali jednotně, tedy proti posílení vojenské přítomnosti českých jednotek v afghánské provincii Lógar. Proti jsou i komunisté.

Plán navýšení počtu vojáků, který je spojen i se zvýšením výdajů, vláda schválila už před měsícem. Předseda ČSSD Jiří Paroubek plán ihned odmítl, zdůvodnil to ekonomickou situací Česka. Premiér Mirek Topolánek přesto věří, že „společná odpovědnost a kontinuita zahraniční a bezpečnostní politiky převládne nad nějakými krátkodobými politickými záměry“. Vlasta Parkanová potvrdila, že s předsedou ČSSD jedná a stanovisko ČSSD se ještě může změnit: „Komunikace mezi mnou a některými představiteli sociální demokracie, zejména panem Paroubkem, je nadstandardní. Já nevěřím tomu, že by se sociální demokraté otočili zády k této výzvě, u které oni byli od začátku.“  

ČSSD: Mise v Afghánistánu je nekoncepční

Lubomír Zaorálek (ČSSD) ale vládě vyčítá, že plán na navýšení vojáku v Afghánistánu s opozicí dostatečně neprojednala. Nelíbí se mu ani, že česká mise v Afghánistánu nemá jasnou koncepci: „Chceme mít představu strategie a toho, co by měl rekonstrukční tým dělat do budoucnosti. Není pravda, že samotné zvyšování vojáků okamžitě znamená zvýšení bezpečnosti,“ myslí si Zaorálek.

Výtky opozice, že mají čeští vojáci nedostatečné vybavení a jsou proto vystaveni zbytečnému riziku, rázně odmítl náčelník generálního štábu Vlastimil Picek: „Toto tvrzení já bohužel musím odmítnout, protože vojáci, kteří opravdu odlétají sem do mise jsou perfektně připraveni a perfektně vycvičeni.“
 


Bezpečnostní situace v Afghánistánu se letos prudce zhoršila, někteří velitelé koaličních sil přiznávají, že bojovníky Talibanu zřejmě nedokážou porazit silou. Afghánský prezident Hamíd Karzáí nedávno nabídl Talibanu jednání o míru. Nejhorší situace je tradičně v Hílmandu v Kandaháru. Pouze o malinko lepší je situace na východě Afghánistánu - v provinciích Kunar a Páktika. Ty jsou velmi blízko Lógaru, kde je český rekonstrukční tým. I v této provincii stoupl počet útoků: „Je to především proto, že lidé v Logaru nemají práci. Province Logar patří k nejchudším v Afghánistánu. Jsou to peníze, které rozhodují o tom, proč jsou místní ochotni spolupracovat s Talibanci,“ vysvětluje guvernér provincie Atiqullah Ludin.

Český tým má v Lógaru na starost ochranu civilní části českého rekonstrukčního týmu. Podílí se na budování škol, výcviku policie nebo zdravotníků. Na rozdíl od běžných humanitárních misí ale v tomto prostředí potřebují neustálou vojenskou ochranu. „My si uvědomujeme, že sami nemůžeme nasednout do auta a někam se do té komunity vydat, my to bereme jako jasný fakt,“ vysvětluje šéf civilní části rekonstrukčního týmu Václav Pecha. 

Mezi první uskutečněné projekty patří hotová škola, oprava drobných vodních děl, asistence zemědělcům. Mezi rozpracovanými projekty jsou pak stavba několika škol, oprava přehrady, ale také výstavba dvou objektů nemocnic, ve kterých natáčel i zpravodajský štáb České televize.

Vydáno pod