Irští občané obdrželi Antibyrokratickou cenu

Praha - Občanské sdružení eStat.cz letos Antibyrokratickou cenu udělí občanům Irské republiky. Ocenění si hrdí občané ostrovního státu vysloužili za odmítnutí reformní Lisabonské smlouvy EU. Cenu by měl ve středu v Praze převzít Declan Ganley, vůdčí postava irských odpůrců smlouvy. Infomaci uvedl Ivo Brokeš ze sdružení eStat.cz, jehož cílem je zjednodušení a zefektivnění státní správy.

Ganley, úspěšný podnikatel a šéf sdružení Libertas, se velkou měrou zasloužil o to, že Irové nakonec smlouvu v referendu odmítli. Smlouvu označil za „hluboce protidemokratický dokument, který předává moc do Bruselu a nedává občanům žádnou možnost mít vliv na politiky“. Smlouvu odmítá i jako podnikatel. Podle něj neotvírá žádné nové podnikatelské obzory, obává se také růstu daní jako důsledku jejího přijetí.

Ganley už letos v Česku byl, v červenci se v Lánech setkal s prezidentem Václavem Klausem. Podle prezidentova mluvčího se oba shodli na tom, že irské „ne“ má stejnou váhu jako odmítnutí jiného státu. Ganley informoval prezidenta o aktivitách svého sdružení, které mimo jiné chce postavit kandidátku pro volby do Evropského parlamentu.Sdružení svou cenu poprvé udělovalo předloni, prvním laureátem se stal Klaus za trvalý životní přístup a postoj k odstraňování byrokracie. Loni ocenění dostal ministr průmyslu a obchodu Martin Říman (ODS) za boj proti množství regulací v podnikatelském prostředí i návrhy novely živnostenského zákona.

Antibyrokratické ocenění nese jméno Michala Tošovského, spoluzakladatele sdružení a tvůrce návrhu antibyrokratické reformy, který před třemi lety tragicky zahynul. Sdružení eStat.cz v minulosti spolupracovalo zejména s ODS.