Americké volby v Česku

Praha - Prezidentskou volbu v USA pečlivě sleduje i více než pět a půl tisíce Američanů žijících v Česku. Přímo do urny zde svůj volební lístek ale vhodit nemohou. Pokud chtějí hlasovat pro svého kandidáta, můžou tak učinit korespondenčně anebo přes americkou ambasádu, kde právě dnes večer americký velvyslanec Richard Graber pořádá k příležitosti voleb setkání spojené s panelovou diskusí.

Improvizovaná panelová diskuse proběhla mezi osmou hodinou večerní a půl desátou. Byli pozváni dva američtí republikáni a dva konzervativci a samozřejmě diskutovali na téma, kdo by měl být americkým prezidentem, jaká byla předvolební kampaň a jak volba dopadne na běžné Američany.

Velvyslanec Graber pozval více než čtyři sta osobností, zatím se účastní asi sto padesát lidí. Mezi pozvanými převažují diplomaté a politici, ale i další hosté, například osobnosti kulturního života, zástupci médií a neziskových organizací nebo vědci.

Většina českých osobností by volila Obamu

Česká televize se již předem zeptala několika českých osobností na stejnou otázku, přičemž většina oslovených by volila Baracka Obamu. Například sexuolog Petr Weiss má ale jiný názor: „Celý ten humbuk kolem Baracka Obamy je nafouklá bublina naprosto bez obsahu, neustálé opakování stejných floskulí, výrazů, termínů dokolečka.“

Proti tomu hovoří třeba herečka Eva Holubová. „Když srovnáte oba kandidáty, tak pan McCain mluví takové populistické řeči, národ, rodina, vlast, kdežto Barack Obama jde tvrdě na dřeň,“ říká Holubová a bývalý olympijský vítěz Aleš Valenta k Obamovi dodává: „Je umírněnější, připadá mi, že by mohl Ameriku posunout dál, a ne směrem ke zbrojení.“ Baracka Obamu by prý volila i česká tenistka žijící v USA Hana Mandlíková, která si myslí, že „Amerika potřebuje změnu.“

Ani pro jednoho kandidáta se nevyslovil premiér ČR Mirek Topolánek. „Já se domnívám, že americké volby by měl vyhrát především Američan,“ uvedl s tím, že česko-americké vztahy nezmění zvolení ani jednoho z kandidátů.

Více než otázky, jak by řešil ekonomickou krizi nebo jak bude orientovat zahraniční politiku, formuje názor osobností oslovených ČT otázka černé barvy pleti amerického prezidentského kandidáta. „Už jen to, že by vedl první mocnost světa černoch, mi přijde úžasné. Myslím, že je to velké vítězství demokracie,“ uvedl například scénárista Ondřej Trojan.

Vydáno pod