První setkání Obamy a lídrů EU by mohlo být i v Praze

Praha - Česká republika chce jako předsednická země EU zorganizovat v Praze první setkání lídrů sedmadvacítky a nového amerického prezidenta Baracka Obamy. ČT to dnes potvrdil premiér Mirek Topolánek, který je na služební cestě v Polsku. O termínu se jedná. Podle Topolánka by se schůzka mohla uskutečnit na jaře kolem summitu NATO. Vyloučen není ani dřívější termín.

„Doufám, že se podaří zrealizovat na pozadí summitu NATO ve Štrasburku návštěvu Baracka Obamy na neformálním summitu sedmadvacítky v Praze. Budeme zvát amerického prezidenta, aby Prahu navštívil, myslím 2. dubna,“ řekl Topolánek v rozhovoru pro ČT. Plány české diplomacie už ráno naznačil i prezident Václav Klaus v blahopřejném telegramu Obamovi.

Klaus uvedl, že by svého budoucího amerického kolegu rád přivítal na Pražském hradě. Neformální summit s Obamou podpořil podle premiéra i francouzský prezident Nicolas Sarkozy, jehož země nyní unii předsedá. „To, že Obama bude v Evropě, je jisté. Zda bude neformální summit se sedmadvacítkou v Praze se teprve rozhodne,“ doplnil.

Podobné setkání se konalo naposledy v Bruselu v únoru 2005. S Georgem Bushem se po jeho druhém zvolení zástupci tehdejší pětadvacítky sešli v bruselském ústředí na takzvaném „usmiřovacím“ summitu EU-USA. Bylo to zhruba měsíc poté, co Bush oficiálně převzal úřad.