Už třetí den po sobě padají v Česku teplotní rekordy

Hradec Králové - Ačkoliv je podle kalendáře podzim v plném proudu, počasí posledních dní tomu nenasvědčuje. V Česku už totiž třetím dnem padají teplotní rekordy. Pro dnešní den byly z tabulek vymazány rekordy v Hradci Králové, Pardubicích i moravských regionech. V prvních dvou městech se ručičky teploměrů zastavily těsně pod devatenácti stupni Celsia, v některých místech na Moravě vystoupaly až na téměř dvacet dva stupňů.

Teplota v Hradci Králové vystoupala na 18,3 stupně Celsia a rekord z roku 1963 překonala o 0,8 stupně. V Pardubicích se rtuť teploměru zastavila na 18,6 stupně, když rekord z roku 1963 byl 18 stupňů. Dnes vrcholící proudění teplého vzduchu od jihu do Česka zvedlo teploty na nové rekordy i na jiných místech východních Čech. Například v Ústí nad Orlicí dnes meteorologové naměřili 18,5 stupně Celsia, což bylo o rovné tři stupně více než dosavadní rekord z roku 1996. Teplotní rekord padl v Hradci Králové i v pondělí. Teplota tam vystoupala na 18,2 stupně Celsia. Původní rekord z roku 1970 byl o sedm desetin stupně nižší.

5. listopad v Opavě a Holešově - teplota 21,7 °C 

V Opavě dnes padl dokonce sto devět let starý rekord, který činil 20 stupňů Celsia. Meteorologové v tomto městě dnes naměřili 21,7 stupňů. Stejnou teplotu naměřili v Holešově, což bylo o 2,3 stupně více než činil rekord v roce 1963.

Vlivem velmi teplého jižního proudění byla ve Zlínském regionu překonána u mnoha stanic hodnota denní maximální teploty pro 5. listopad z roku 1963. Teplota v Brně-Tuřanech je v této době nejvyšší za posledních 45 let. 

V předchozích dvou dnech bylo teplo hlavně na Moravě, kde padaly rekordy například na Olomoucku, Zlínsku nebo na severu Moravy. Teploty přesahující dvacet stupňů Celsia se ve východní části republiky vyskytovaly i dnes.

Vydáno pod