Ďuričko chce propustit z vazby, obhájce podal návrh na kauci

Praha – Podnikatel Bohumír Ďuričko včera požádal soud o propuštění z vazby na třímilionovou kauci. Muž je obviněn z vraždy Václava Kočky mladšího, tvrdí ale, že šlo o neúmyslné zabití a nepřiměřenou obranu. Podle reportéra České televize Dalibora Bártka, který se zabývá českým podsvětím, Ďuričkovi hrozí, že se mu rodina Kočků pokusí pomstít. "Nebude v budoucnu vědět dne ani hodiny, kdy by se mu mohlo stát to, že jednoho rána se probudí a druhého rána už se probudit nemusí," říká Bártek. Právní zástupce hoteliéra Bohumíra Ďurička, který je obviněn z vraždy syna podnikatele Václava Kočky, dnes odeslal návrh na propuštění svého klienta z vazby na kauci. Výše kauce podle Ďuričkova obhájce Jana Červenky činí hodnotu tří miliony korun.

Žádost o kauci není potřeba podle právního řádu nijak zdůvodnit. Podle Červenky by se jeho klient rád zúčastnil porodu své přítelkyně. Ta by měla rodit za měsíc. Žádost o kauci míří na Městské zastupitelství v Praze. To by mělo rozhodnout do pěti dnů, zda žádosti vyhoví, nebo ne. Pokud se tak nestane a do pěti dnů nebude o kauci rozhodnuto, podstoupí žádost Městskému soudu v Praze. 

Ačkoli je rodina Kočků často označována za mafii, hlava rodiny Václav Kočka to v řadě rozhovorů odmítá a hovoří o sobě jako o poctivém podnikateli. Dalibor Bártek se k tvrzením o mafiánství Kočkových vyjadřuje zdrženlivě, dodává ale, že Ďuričkovi může hrozit tvrdá pomsta za zastřelení mladšího Kočky, i pokud Kočkovi skutečně nejsou nic než poctiví podnikatelé.

„Ta rodina stojí při sobě, to bylo patrno při pohřbu, který proběhl před časem. A to je pro podnikatele Ďurička mnohem nebezpečnější než to, kdyby se jakýmsi způsobem zapletl mezi vyřizování účtů s jednotlivci. Nemusí to být nutně projevem mafiánství, ale projevem jakési psychologie, že ti lidé prostě budou chtít pomstít někoho, koho jim někdo jiný zavraždil,“ uvádí Bártek.

Ďuričko sám řekl deníku Právo, že se chce s Václavem Kočkou setkat a situaci si vyříkat. O svůj život se prý nebojí. Podnikatel, který na veřejnosti zastřelil Václava Kočku mladšího, nedávno prohlásil, že střílel v sebeobraně, protože na něj oba Kočkové útočili.