Policie obvinila i druhého jednatele společnosti Aktiv Change

Praha - Po říjnovém zásahu v pražské směnárně byl obviněn i druhý jednatel společnosti Aktiv Change. Policie ho podezírá, že se podílel na zlegalizování a vyvedení z České republiky více než 5,3 miliardy korun pocházejících z trestné činnosti. Britský občan Jason Lee Dupuy se policistům přihlásil už před třemi týdny, o jeho stíhání ale doposud kvůli možnému ohrožení vyšetřování mlčeli. Muži hrozí až deset let vězení. Informaci přinesl deník Právo.

„Hledaný se dostavil na policii, hovořili jsme s ním, převzal obvinění a byl propuštěn,“ uvedl mluvčí protikorupční policie Roman Skřepek. Britovo jméno ale odmítl potvrdit.

Policisté se začali případem zabývat začátkem letošního roku. Měli podezření, že ve směnárně společnosti se od roku 2005 praly peníze pocházející z trestné činnosti. Podle policie peníze mizely především na bankovních účtech v Číně a ve Vietnamu. Jedná se o zatím nejrozsáhlejší praní špinavých peněz, jaké bylo v Česku zaznamenáno.

Na začátku října policie provedla zásah ve směnárně firmy Aktiv Change na pražské Národní třídě a zadržela jednoho z jednatelů společnosti Omara Moghetha. Druhý jednatel Dupuy byl v té době v zahraničí a kriminalisté se obávali, že ho nedopadnou.