Malá vesnice Úsobrno bude mít konečně silnici

Boskovice - Malé jihomoravské obci Úsobrno u Boskovic chybí přímé spojení s jižní Moravou. Vesnicí prochází jen silnice, která vede z Pardubicka na Olomoucko. Jako jediná obec z jižní Moravy se Úsobrno nemohlo stát součást jihomoravského integrovaného dopravního systému. Lidem z obce způsobuje tato situace nepříjemnosti. Jejich každodenní problémy by ale měly v brzké době skončit.

V březnu příštího roku by mohla být dostavěna silnice z Uhřic. Ta spojí pomyslný opuštěný ostrůvek Úsobrno se zbytkem jižní Moravy. „Je to trošku netypická záležitost, protože stavíme vlastně úplně novou silnici na místě stávající účelové komunikace a tato stavba vyvolala nutnost přeložky vedení vysokého napětí,“ komentuje specifika stavby Miloš Bažant z SÚS.

Aby se místní obyvatelé dostali třeba autobusem do Brna, musí se nejdřív dopravit na opačnou stranu do Jevíčka. „Hodně dětí jezdí do škol, do Boskovic, do velkých Opatovic, do Brna, což znamená zase přímé spojení s Jihomoravským krajem,“ říká starostka Miroslava Strnadová (NEZ).

Brzy se v Úsobrně navíc dočkají i rekonstrukce silnice v obci. Se stavbou přeložky do Úhřic se celkové náklady vyšplhají na necelých 70 miliónů korun.