Dohoda na Vysočině – vládnout bude menšinová vláda ČSSD

Jihlava - Krajské vedení ČSSD a KSČM dnes na Vysočině podepsalo dohodu o podpoře vytvoření menšinové vlády sociálních demokratů. Za to požadují komunisté posílení kontrolních funkcí a obsadí uvolněnou funkci předsedy finančního výboru krajského zastupitelstva. Vedení kontrolního výboru nabídne ČSSD občanským demokratům nebo lidovcům. Novinářům to dnes řekl kandidát na hejtmana Jiří Běhounek.

ČSSD také oznámila složení devítičlenné rady kraje. Prvním náměstkem bude Vladimír Novotný, který bude řídit finance a grantovou politiku. Na dopravu a majetek bude dohlížet druhý náměstek Libor Joukl. Radní Josef Matějek povede zemědělství, Marie Kružíková školství a Zdeněk Ryšavý územní plánování. Současný náměstek jihlavského primátora Martin Hyský obsadí regionální rozvoj, Tomáš Škaryd kulturu a cestovní ruch, Petr Krčál bude mít na starosti sociální oblast.

Opozice považuje jednání komunistů a ČSSD za nečestné a mluví dokonce o politickém handlu, jak uvedla reportérka ČT Jana Poulová.

O menšinovém vládnutí minulý týden jednomyslně rozhodl krajský výkonný výbor ČSSD. Sociální demokraté se rozhodovali mezi koalicí s občanskými demokraty, nebo s lidovci, třetí reálnou variantou byla menšinová krajská vláda podpořená komunisty. Uzavření trojkoalice ČSSD, ODS a KDU-ČSL či přímou spolupráci ČSSD s KSČM označilo vedení ČSSD už před pátečním jednáním za nepravděpodobné.