Senát bude smlouvy o radaru schvalovat již koncem listopadu

Praha - Horní komora parlamentu si naplánovala schvalování radarové základny v České republice již koncem listopadu. Klíčové hlasování se tak odehraje na úvodní schůzi nového složení Senátu. S návrhem termínu přišel senátní organizační výbor, jak dnes uvedl předseda horní komory Přemysl Sobotka (ODS). V minulém týdnu se ještě uvažovalo o tom, že Senát smlouvy projedná buď v předvolebním složení, nebo až na prosincové schůzi.

Sobotka rozhodnutí výboru zdůvodnil nejasným vývojem ve sněmovně stran schvalování zákonů. „My jsme ve velmi divné situaci, protože vůbec netušíme, co udělá Poslanecká sněmovna, jaké budou zákony a co vůbec bude, či nebude,“ uvedl Sobotka.

Připomněl, že jak smlouvu o postavení základny v Brdech, tak smlouvu o podmínkách pobytu amerických vojáků na českém území už Senát bude projednávat v povolebním složení. „Vzhledem k tomu, že Senát má trvalou kontinuitu, máme usnesení výborů a můžeme bez problémů tento bod projednávat,“ uvedl Sobotka.

Oba výbory - ústavněprávní i pro zahraničí, obranu a bezpečnost - doporučily schválení smluv, což bude pravděpodobně i postoj většiny senátorů. Proti smlouvám jsou ČSSD a KSČM, které navzdory volebnímu úspěchu sociální demokracie disponují v Senátu jen 32 z 81 křesel.