O koalici v Ústeckém kraji se rozhodne příští týden, vyjednávání se vyostřuje

Ústí nad Labem - Dohady o koalici v Ústeckém kraji zřejmě nebudou ani do konce tohoto týdne definitivně ukončeny. Poslední oficiální jednání mezi politickými stranami se uskutečnilo ve středu, další jsou v plánu až v průběhu příštího týdne, řekl dnes krajský předseda vítězné ČSSD Petr Benda. Podle něho nemusí politici příliš spěchat, jelikož je na vyjednávání dost času. U ústeckého krajského soudu totiž leží dvě stížnosti na průběh voleb a dokud nebudou vyřízené, nemůže se uskutečnit ustavující zasedání zastupitelstva a volba vedení kraje. Mnozí z vyjednávačů vidí jako nejlepší možnou variantu duhovou koalici několika stran. Rozruch do vyjednávání však přineslo počínání zastupitele Mirka Bernase.

Končící hejtman Jiří Šulc (ODS) původně zastupitelstvo svolal na 12. listopadu, mluvčí kraje Veronika Kindlová ale dnes uvedla, že zasedání v tomto termínu nebude. Podle ní je nutné počkat na rozhodnutí soudu, pak bude svoláno nové zasedání, které však musí být oznámeno alespoň deset dní předem.

Podle místopředsedy krajského soudu Viléma Šetka se o stížnostech na průběh voleb nejspíše rozhodne příští týden. Uvedl, že soud musel stěžovatele vyzvat, aby stížnost doplnili. Stěžovali si na to, že ve volebním okrsku Varnsdorf nebyly započítány jejich preferenční hlasy, ale neuvedli komu. Nyní vše doplnili, Šetek řekl, že jde o hlasy pro kandidáta na 37. místě kandidátky SNK Evropští demokraté. Na tomto místě figuruje Miroslav Jemelka. SNK Evropští demokraté nejsou v zastupitelstvu kraje, ve volbách získali 1,54 procenta hlasů.

Sociální demokraté oznámili, že chtějí vytvořit duhovou koalici několika politických subjektů, odmítli velkou koalici s ODS. Zatím se shodli, že nějakou písemnou smlouvu uzavřou s KSČM. ODS ovšem nechce v radě sedět se zástupci komunistů a hnutí Severočeši.cz. Po hnutí ČSSD zase požaduje omluvu za jejich útočnou předvolební kampaň, jinak s ním nebude jednat. Sociální demokraté se sešli jen s Mirko Bernasem zvoleným za toto hnutí, který tento týden oznámil, že vystupuje z politického uskupení. Děčínský podnikatel tak vnesl do vyjednávání kontroverzní atmosféru, neboť začal ihned vyjednávat s ČSSD. Ústecký „přeběhlík“ tvrdí, že nesouhlasí s dosavadním vývojem povolebního vyjednávání a distancuje se od agresivní politiky svého hnutí. Mnoho členů sociální demokracie, v čele s Jaroslavem Foldynou, je však proti takovému jednání a odmítá s Bernasem jednat.

  • Ústí nad Labem autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/332/33173.jpg
  • Mirko Bernas autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/512/51170.jpg