Lékařská komora bude diskutovat s Julínkem o reformách zdravotnictví

Praha - V sobotu pokračuje 22. sjezd stavovské organizace lékařů. Na programu je představení kandidátů na funkci viceprezidenta České lékařské komory. Tomáš Julínek chce dnes také s lékaři diskutovat o reformních zákonech. První čtyři z nich má už ve středu projednávat vláda. Vřelé přijetí ministr na sjezdu rozhodně očekávat nemůže. Komoře se zdá přijatelný jen jeden z jeho zákonů. A prezident lékařské komory Milan Kubek mu navíc ostře vyčítá, že se s lékaři o reformách neradil.

Milan Kubek tvrdí: „On nám slíbil, že ČLK se bude moci účastnit přípravy reformy zdravotnictví. Bohužel slib nesplnil. Odmítá s námi jednat, naše připomínky k zákonům nejsou zohledňovány.“

První náměstek ministra zdravotnictví Marek Šnajdr to ale odmítá: „Tyto výtky nejsou pravdivé, pořádali jsme několikadenní vypořádací řízení. Jsem připraven dokázat, že většina těchto připomínek byla akceptována a do zákonů zapracována.“

Kubek ale trvá na tom, že některé návrhy s nimi nikdo neprojednal, připomínky k dalším předpisům ministr ignoroval a zákony, které jdou příští týden do vlády, jim v závěrečném znění neukázal. Ministerstvo to odmítá.

ČLK hledá nového viceprezidenta

Kromě debaty s Julínkem čeká delegáty také volba viceprezidenta. Komora se na něm nedokáže domluvit už tři roky. Zatím se o tento post ucházejí tři lékaři - jsou to kardiolog Aleš Herman, praktický lékař Lubomír Nečas a anesteziolog Zděnek Mrozek. Ti se dnes dopoledne delgátům představili v krátkých pětiminutových projevech. V nich nastínili svou vizi vedení ČLK. Plány všech tří kandidátů se v několika bodech protínají. Všichni chtějí vrátit ČLK roli vážené organizace, obnovit důvěru mezi pacientem a lékařem a aktivně se podílet na přípravě zdravotnických zákonů.

Pak následovala debata s delegáty, hlavním tématem diksuse byly zdravotnické poplatky. Ty podle všech kandidátů měly přijít v rámci reformy na řadu až po řádném projednání, zavedení poplatků prý bylo příliš rychlé.

Delgáti poté přistoupili k prvnímu kolu volby. Na sjezd přijelo do Prahy 296 z 357 oprávněných delegátů z celé republiky. Pro vítězství v prvním kole bylo potřeba přinejmenším 179 hlasů. Nakonec ale žádný vítěz z prvního kola nevzešel, podobně tomu bylo i v druhém kole.

O novém viceprezidentovi by proto mělo rozhodnout třetí kolo volby, do kterého se dostali dva nejsilnější kandidáti - kardiolog Aleš Herman a anesteziolog Zdeněk Mrozek.

ČLK bude řešit nedostatek peněz

Milan Kubek:

„Za peníze ve zdravotnictví je současná kvalita a dostupnost péče neudržitelná.“

Sjezd bude řešit třeba také ubývající počet lékařů, jejich vzdělávání, ale hlavně nedostatek peněz. „Za stávající peníze, které do zdravotnictví jdou, je současná kvalita a dostupnost zdravotní péče neudržitelná. Podíl výdajů na zdravotnictví v ČR klesá, propadli jsme se na 6,5 procenta HDP, což je hluboko pod kritickou hranicí 7 procent,“ tvrdí Kubek.

V pátek vyslechli zástupci 46 tisíc lékařů z celé republiky zprávu o činnosti ČLK za uplynulý rok od jejího prezidenta Milana Kubeka a zabývali se výší členských příspěvků a rozpočtem na příští rok.

Kubek ve zprávě o činnosti, kterou přednesl v pátek, slíbil, že bude usilovat o vybudování „komory jako prostoru pro všechny lékaře“. ČLK by měla poskytovat profesionální servis každému, kdo bude potřebovat ochranu v nouzi, uvedl. Kubek poděkoval „každému, kdo byl a je ochoten pomáhat, bez ohledu na stranický dres“.