Julínka názory lékařské komory na reformu nezajímají

Praha - Vystoupení ministra zdravotnictví Tomáše Julínka (ODS) na sjezdu České lékařské komory začalo poměrně ostře a ve stejném duchu také pokračuje. Ještě než předstoupil před plénum sjezdu, řekl Julínek novinářům, že prezident České lékařské komory (ČLK) Milan Kubek pro něj nepředstavuje partnera pro hledání řešení problémů ve zdravotnictví.

Jednání České lékařské komory je zpolitizované, články v časopise České lékařské komory jsou nesmyslné, takto se Julínek vyjádřil o činnosti komory. Dodal, že pokud by měl brát její vyjádření vážně, tak už by na svém místě dávno nebyl. Výhrady komory už Julínek poslouchat nechce, hovořit je připraven pouze s lékaři, kteří mu chtějí naslouchat. „Já chci dát alespoň té části lékařů, která chce poslouchat, jak to s tou reformou doopravdy je, informace, aby se potom mohli rozmyslet,“ tvrdí.

Julíkovo jednání představitelům České lékařské komory vadí. Nelíbí se jim, že za celý rok s nimi ministr neprojednal ani jeden věcný záměr zákona. Nevzal v potaz ani jednu z jejich 114 připomínek. „České zdravotnictví je na skluzavce, je to skluzavka smrti vedoucí k úplnému rozpadu,“ posteskl si v rozhovoru pro Českou televizi Kubek.

Ministrův nekompromisní postoj mnohé překvapil. Všeobecně se totiž mělo za to, že se bude Julínek snažit ČLK spíše zaujmout a obrátit na svou stranu. Komora je totiž jedním z nejzarytějších odpůrců jeho reformy, pokud by se mu ji však podařilo o jejích přínosech přesvědčit, citelně by tím získal v očích premiéra Mirka Topolánka (ODS) i koaličních partnerů. Pokud se mu to nepovede, může se pod ním začít „otřásat ministerská židle“.