V Olomouckém kraji zřejmě vznikne velká koalice ČSSD, ODS a lidovců

Olomouc - V Olomouckém kraji zřejmě bude vládnout trojkoalice ČSSD, ODS a KDU-ČSL. Tuto variantu schválili nově zvolení zastupitelé vítězné ČSSD i krajské vedení strany. ODS by měla mít v zastupitelstvu dvě křesla a lidovci jedno. Sociální demokraté dnes budou o návrhu jednat se zbylými dvěma stranami, zástupci ODS a KDU-ČSL jsou prý připraveni návrh akceptovat.

Předseda krajského výboru ČSSD Miloslav Vlček dodal, že zastupitelé ČSSD hlasovali o dvou možnostech: vytvoření trojkoalice nebo koalice pouze s lidovci. Pro trojkoalici hlasovalo 15 zastupitelů, pro dvojkoalici o čtyři méně. ČSSD má i další možnost, a to vytvořit menšinovou krajskou vládu, v zastupitelstvu jí chybí k většině jen jeden hlas.

„Náš postup vyjednávání byl veden přesvědčením, že je možné uplatňovat nekonfrontační politiku na regionální úrovni s cílem realizovat koaliční spolupráci na širokém základě. Je to skutečně účelové řešení,“ uvedl lídr ČSSD Martin Tesařík.

Doplnil, že podmínkou uzavření trojkoalice ze strany ČSSD je prosazení svých priorit zejména v oblasti zdravotnictví. Například to, že kraj bude hradit pacientům poplatky v krajských nemocnicích a koalice nepodpoří privatizaci penzionů pro seniory či ústavů sociální péče. „Tyto závazky budou součástí koaliční dohody,“ řekl Tesařík.

Lídr ODS a dosluhující hejtman Ivan Kosatík potvrdil, že jsou občanští demokraté připraveni návrh akceptovat. „Podmínky sociální demokracie pro nás nejsou nepřekonatelné. Platí to, co jsem už říkal, poplatky nám prohrály volby, neradi bychom kvůli nim prohráli podruhé,“ uvedl Kosatík. Na vstup do trojkoalice jsou připravení i lidovci. „Programové věci nám nedělají problém, máme k ČSSD blízko i ve zdravotnictví,“ řekl lídr KDU-ČSL Pavel Horák.