ČSSD v průzkumech zvyšuje náskok před ODS

Praha - Kdyby se minulý měsíc konaly volby do Poslanecké sněmovny, zvítězila by ČSSD s 38,1 procentem, čímž od předcházejícího průzkumu posílila o více než tři procenta. Za ní by s 30,2 procenty skončila ODS. Ta si tím od minulého průzkumu naopak o více než jedno preferenční procento pohoršila. S aktuálním volebním modelem přišla agentura Median.

Do dolní parlamentní komory by se ještě dostaly další tři strany, jejichž preference přesahují potřebných pět procent. Komunistům by odevzdalo svůj hlas 13,8 % dotázaných, lidovcům pak 5,8 % a zeleným 5,1 % občanů. Strana zelených by se tím ocitla těsně nad pětiprocentní hranicí, což ovšem vzhledem k uvedené statistické chybě, pohybující se v tomto případě kolem jednoho a půl procenta, nemusí znamenat, že by se do parlamentu dostala.

Fiktivních říjnových voleb by se podle Medianu zúčastnilo 59 procent voličů. To je o necelých 6 procent méně voličů, než přišlo k urnám při skutečných volbách v červnu 2006. Zhruba jedenačtyřicet procent dotázaných občanů uvedlo, že by k volbám vůbec nešlo. U velkých stran uvádí agentura statistickou odchylku 3,5 procenta, u malých 1,5 procenta. Říjnového průzkumu se účastnilo 1 338 respondentů starších 18 let.