Liberecké mistrovství světa přinese velké dopravní komplikace

Liberec - Mistrovství světa v klasickém lyžování a doprovodné akce nejspíš přinesou Liberci velké komplikace v dopravě. Radnice se na ně snaží připravit, a tak bude téměř pětina Liberce během závodů uzavřena. Pro návštěvníky připravuje odstavná parkoviště. Do některých míst se dostanou s auty jen místní.

Největší omezení čekají čtvrtě Vesec a Doubí a hlavně Horní a Dolní Hanychov odkud jsou příjezdy na sportoviště. Od osmé hodiny ranní do deseti hodin večer na nich bude platit zákaz vjezdu. Rezidenti se budou muset prokázat dokladem.

Centrum Liberce nebude průjezdné od vlakového nádraží až k radnici. „Jsme si vědomi toho, že ten dopad bude velký. Vše bude zasaženo doprovodným programem, stánky s propagací krajů a firem," vysvětluje vedoucí odboru dopravy Pavel Rychetský.

Radnice apeluje na Liberečany: „Choďte pěšky“

Organizátoři zajistili 8.000 parkovacích míst pro návštěvníky. Část jich bude na ploše letiště, část pak na nové odbočce na Jablonec přes Rochlice. Dostat se do Jablonce tak bude možné jen přes Vratislavice, horní cesta přes Kunratice bude rovněž uzavřena. Další omezení radnice plánuje u vysokoškolských kolejí v Harachově, kde budou ubytovány sportovní týmy.

Organizátoři proto naléhají na Liberečany, aby pokud možno chodili během mistrovství po městě pěšky nebo využívali veřejnou dopravu. Ta bude během závodů zadarmo, tramvaje na Ještěd pak budou jezdit v tříminutových intervalech. „Předpokládáme, že síly našeho dopravního podniku nebudou stačit a budeme mít půjčeny jak autobusy, tak tramvaje,“ vysvětluje situaci primátor Liberce Jiří Kittner (ODS).

Organizátoři a policie se obávají i komplikací na silnici R35. Hlavní tah na Turnov bývá problematickým úsekem poměrně často. V případě hustého sněžení bude policie odklánět nákladní dopravu a do Liberce ji vůbec nepustí.

  • Mapka omezení v Liberci autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/519/51814.jpg
  • Na libereckém letišti bude provizorní parkoviště. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/519/51813.jpg
Vydáno pod