ČSSD chce na jihu Moravy sestavit koalici s ODS

Brno - Sociální demokraté povládnou v příštích čtyřech letech na jihu Moravy nejspíš s ODS. Na základě výsledků tajného hlasování zastupitelů ČSSD se velkou většinou rozhodlo, že se jako první vyzve k jednání o koalici ODS. Informaci potvrdil budoucí sociálnědemokratický hejtman Michal Hašek. Vítězná ČSSD může většinovou koalici vytvořit jak s druhými lidovci, tak se třetími občanskými demokraty, ale i se čtvrtými komunisty.

Podle Haška se zastupitelé z ČSSD rozhodli pro koaliční výzvu občanským demokratům po diskusi o práci v programových skupinách. Už dříve na základě jednání s ostatními stranami oznámil, že koaliční partner vyhoví ČSSD ve všech hlavních programových záležitostech, které strana před volbami slibovala. Přistoupí na zrušení poplatků v krajských nemocnicích, zaváže se neprivatizovat nemocnice ani sociální ústavy a podpoří ekonomický a personální audit na krajském úřadu.

Hašek zdůraznil, že ČSSD neschválila podobu budoucí koalice, ale odhlasovala, která ze stran bude mít při sestavování krajské rady přednost. „Já výsledek toho hlasování jako lídr musím respektovat. I kdybych měl jiný názor,“ řekl Hašek.

Budoucího koaličního partnera si ČSSD v úterý prověřila i ve sněmovně. Na speciálně svolané schůzi poslanci hlasovali o zákonu převádějícím brněnskou Úrazovou nemocnici na Brno. Autoři návrhu tak chtějí zachránit nemocnici, jíž plánuje ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) zrušit.

Tři občanští demokraté aktivně hlasovali pro zákon, ačkoli se tak postavili proti svému ministrovi. Z jihomoravských zákonodárců mezi nimi nebyl nikdo, ale návrh zákona v kraji ani nikdo neodmítl: šest poslanců z ODS se hlasování neúčastnilo, čímž snížili počet hlasujících nutný k tomu, aby zákon prošel. Další dva se zdrželi.

Politologové přitom hned po volbách označovali krajskou koalici ČSSD a ODS za málo pravděpodobnou. V kampani před sněmovními volbami by podle nich spojení s ODS mohlo sociální demokracii znevěrohodnit. Hašek řekl, že nic, co by poškodilo sociální demokracii, se na jihu Moravy nechystá. „My si vybíráme partnera, který v zásadě bude realizovat programové přísliby koalice, ale v té koalici se odrazí síla mandátu sociální demokracie,“ uvedl.

Vydáno pod