Langer hrozí ČSSD, že zablokuje výměnu ředitelů krajských úřadů

Praha – Ministr vnitra Ivan Langer hrozí nastávajícím hejtmanům z ČSSD, že zamítne případné výměny ředitelů jejich krajských úřadů. Píše o tom dnešní vydání deníku Právo. Ředitele krajských úřadů sice jmenují hejtmani, ale ministr vnitra musí jejich jména schválit. Ten uvedl, že pokud se mu bude výměna zdát politicky motivovaná, nepodpoří ji. Odmítne-li Langer nového ředitele úřadu, musí hejtman přijít s jiným jménem.

Ministr vnitra Ivan Langer zdůvodňuje své hrozby, že zablokuje případnou výměnu ředitelů krajských úřadů, obavou z politizace úřednictva. „Nebudu-li přesvědčen, že návrh na případné odvolání a jmenování nového ředitele krajského úřadu je prostý jakýkoliv stranických vlivů, tak ho v žádném případě nepodepíši,“ řekl Langer Právu.

S požadavkem na nepolitický krajský úřad souhlasí Michal Hašek, nastávající jihomoravský hejtman. Hašek se chce ucházet o post šéfa Asociace hejtmanů, v níž zasedají všichni hejtmani a pražský primátor, a s níž bude ministr vnitra jednat. Dodává, že Langer sám by si ale měl zamést před vlastním prahem. Po příchodu na ministerstvo totiž vyhodil všechny své náměstky jmenované za vlády ČSSD, podle Haška byly jeho činy motivovány právě politicky. Sám budoucí jihomoravský hejtman v Právu naznačil, že výměnu ředitele svého krajského úřadu nechystá.

Předseda středočeské ČSSD Richard Dolejš zpochybnil Langerovu snahu jako nerespektování výsledků voleb. Ministr by podle Dolejše neměl bránit výměně šéfů úřadů, jinak bude právě on zodpovědný za nefunkci regionálních aparátů.