Společnost Delta Air Lines zavede přímou linku Praha - New York

Praha - Americká letecká společnost Delta Air Lines zavede v červnu příštího roku přímé letecké spojení z Prahy do New Yorku. Letadla budou na trase létat třikrát týdně. Dnes to oznámila mediální zástupkyně Delty pro ČR Markéta Collins.

Nová linka je součástí expanze, kterou dnes firma oznámila. Delta hodlá v roce 2009 zavést více než 15 nových transpacifických a transatlantických linek. Česká republika je klíčovým prvkem v budování mezinárodní sítě společnosti Delta, píše se v tiskové zprávě.  

Delta na linku z pražské Ruzyně na letiště JFK v New Yorku nasadí letadla Boeing 767-300ER s celkovou kapacitou 217 cestujících, přičemž 181 sedadel bude umístěno v ekonomické třídě a 36 sedadel v business třídě. Stejné stroje provozuje Delta také na své druhé lince do České republiky, mezi Prahou a největším světovým letištěm v americké Atlantě.

Praha se stává bránou do střední a východní Evropy

Z Prahy do New Yorku létají nyní pouze ČSA, které jsou partnerem Delty v letecké alianci SkyTeam. Podle mluvčí ČSA Daniely Hupákové česká firma záměr Delty podporuje. „Navýšení kapacity přichází v době, kdy lze očekávat zvýšení poptávky ze strany cestujících z České republiky z důvodu zrušení vízové povinnosti do USA,“ řekla Hupáková. Nová linka je prý dalším prohloubením spolupráce obou společností.

Zavedení nové linky uvítal ředitel pro letecký obchod pražského letiště Jiří Pos. „Je to doklad toho, že se stáváme přestupním bodem v rámci aliance SkyTeam a hlavní bránou do střední a východní Evropy,“ uvedl. Cestující ze zámoří mohou v Praze využít navazující spoje po Evropě, naopak Evropané mohou v New Yorku využít hustou síť linek po celých USA.

Rozšiřování sítě dálkových letů je prioritou vedení letiště, neboť dálkové linky přivážejí lukrativní přestupující pasažéry. Do Prahy vedou zatím tři celoroční dálkové linky. Stroje Delty létají z Atlanty, Korean Air ze Soulu a ČSA létají do New Yorku. ČSA navíc v letní sezoně létají do Toronta.