Klaus jmenoval viceprezidentem NKÚ poslance ČSSD Kalu

Praha - Novým viceprezidentem Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) je ode dneška Miloslav Kala (45). Dosavadního poslance ČSSD dnes na doporučení sněmovny do funkce jmenoval prezident Václav Klaus. Kalův poslanecký mandát tak automaticky zanikl. Funkce viceprezidenta NKÚ se uvolnila v loňském září, kdy z osobních důvodů rezignoval bývalý viceprezident Dušan Tešnar. Jeho nástupce se sněmovna pokoušela vybrat již několikrát, pokaždé neúspěšně.

„Nejvyšší kontrolní úřad se v naší zemi stal za dobu své existence věrohodnou a respektovanou institucí u naší veřejnosti,“ zdůraznil při jmenovacím aktu Klaus a vyjádřil přání, aby nový viceprezident k udržení této pověsti také přispěl. „Slibuji, aby to tak zůstalo nebo se tato autorita ještě zvýšila,“ uvedl Kala.

NKÚ kontroluje nakládání s majetkem a penězi státu a kontroluje plnění státního rozpočtu. V jeho čele stojí prezident a viceprezident. Jejich funkční období je devítileté.

Miloslav Kala

Stojí v čele sněmovního mandátového a imunitního výboru, je členem hospodářského výboru. V minulosti působil Kala kromě jiného jako starosta Blanska, v roce 2002 byl zvolen poslancem. Vystudoval strojní fakultu Vysokého učení technického v Brně.