Policie převzala téměř 700 nových aut

Brno - Policie dnes dostala 680 nových policejních aut. Slavnostní předávání se konalo na brněnském Masarykově okruhu. Nová vozidla vystřídají stará dosluhující policejní auta. Jsou už vybaveny novými bezpečnostními prvky a ve výbavě nechybí ani klimatizace. Za celkovou výměnu vozového parku policie zaplatí v průběhu tří let celkem 1,3 miliardy korun.

Tendr na auta vypsala policie na jaře letošního roku. Kromě firmy Škoda Auto se do něj přihlásily i společnosti Import Volkswagen Group a Renault Česká republika. Škoda Auto však za vozy požadovala nejméně peněz. Auta se stříbrnou metalízou začala dodávat v polovině října v průměrném počtu 50 kusů denně. Z 3 500 nových vozů bude 2 600 aut v policejním a 900 v civilním provedení.

Auta jsou vybavena novými technologiemi 

Součástí výbavy policejních vozů jsou nové technologie k měření rychlosti i počítač, s jehož pomocí mohou policisté například ověřovat totožnost lidí přímo v terénu. Vůz má navíc šest airbagů, k bezpečnosti posádky přispějí i reflexní prvky.

Auta vyjedou na silnice nejprve na Moravě, v polovině prosince začnou sloužit i v Čechách. Většina vozů je určena pro uniformované policisty, především pro policii pořádkovou a dopravní. V Praze má být žlutomodrými Octaviemi v nejbližší době obměněno 65 procent vozového parku.

Na Žofínském fóru na téma Reforma policie byly 30. října v Praze oficiálně představeny vozy Škoda v nové policejní úpravě.
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK
Vydáno pod