Dům v Hradci, kde vybuchl plyn, se bourat nemusí

Hradec Králové - Bytovému domu ve Střelecké ulici v Hradci Králové, kterým v neděli ráno otřásl silný výbuch plynu, nehrozí demolice. Statik zjistil, že exploze zásadním způsobem nenarušila obvodové zdivo a nehrozí zřícení dalších částí domu. Odpoledne by se do poškozeného domu mohli dostat první nájemníci, aby si odnesli osobní věci. Výbuch si vyžádal jednu oběť a dalších šest lidí bylo zraněno. Výše škody zatím není stanovena, ale půjde o částku v řádech milionů korun.

Podle prvních zjištění se jednalo o explozi plynu v bytě ve druhém patře. Zřejmě šlo o závadu na odběrném plynovém zařízení odběratele, jehož údržbu a provoz ze zákona zajišťuje vlastník nemovitosti.

V domě se zřítily dva stropy nad sebou a zdi jsou lokálně poškozené, dům ale podle statika není nebezpečný. Nájemníci si budou muset najít stavební firmu a projektanta, který zpracuje projekt na celkovou rekonstrukci domu. Dům je stále uzavřený a hlídají ho strážníci. Hradecká radnice nabídla lidem náhradní ubytování, o případné finanční pomoci postiženým lidem by měla také jednat rada Královéhradeckého kraje.

Výbuch si vyžádal život 33leté ženy a šest zraněných, z toho jedno zranění je těžké. Tři děti a tři dospělé odvezli záchranáři do nemocnic v Hradci a Praze. V nejvážnějším stavu je sedmaosmdesátiletý muž, kterého s popáleninami převezl vrtulník do vinohradské nemocnice v Praze. Muž utrpěl popáleniny na 88 procentech těla. Výbuch zranil také tři děti ve věku jeden rok, osm a 11 let a dvě ženy. Všichni jsou v hradecké fakultní nemocnici s lehkými až středně těžkými zraněními.    

Vydáno pod