Soud potrestal dopraváky, kteří si nechávali peníze vybrané na pokutách

Kladno - Okresní soud v Kladně dnes potrestal bývalé příslušníky kladenské dopravní policie, kteří byli v souvislosti s výběrem pokut podezřelí ze zneužití pravomoci veřejného činitele. Soud pěti policistům uložil podmíněné tresty, dva byli odsouzeni k deseti měsícům ve věznici s dozorem, třem policistům uložil zákaz činnosti v ozbrojených složkách. Policisté podle soudu přestupky neevidovali a peníze vybrané napokutách si ponechávali. Všichni odsouzení i státní zástupce si ponechali lhůtu na případné odvolání.

Podezření se týká kompletního týmu policistů ze skupiny silničního dohledu ve věku od 23 do 58 let, tedy všech policistů, kteří v kladenských ulicích kontrolovali řidiče. Policisté podle obžaloby poté, co jim řidiči zaplatili pokutu, neodevzdali druhé díly složenek a o peníze se vzájemně dělili. V některých případech se spokojili i s úplatkem ve formě naturálií, údajně šlo o květiny a potraviny.

Dva nepodmíněné tresty padly kvůli události, která se stala loni v Tuřanech na Kladensku. Policisté tam dostihli auto s nezletilými chlapci a patnáctiletý řidič dostal podle spisu bezdůvodně úder do obličeje za to, že před policií utíkal. „Nelze se smířit s tím, že policisté, kteří slouží hlídku, kteří mají pomáhat a chránit, zastaví auto plné nezletilých chlapců, zmlátí je a pošlou pryč,“ uvedla samosoudkyně Jitka Hauptmanová. Podle ní jde o mimořádně odsouzeníhodný čin, kvůli němuž musela přistoupit k uložení nepodmíněných trestů.

Za podobné činy - ponechávání si peněz vybraných na pokutách, udělení pokuty bez bloku apod. - byli už v minulosti někteří dopravní policisté odsouzeni. Rekordmanem mezi nimi je zřejmě královéhradecký policista, kterého v roce 2002 odsoudil Okresní soud v Hradci Králové na tři roky vězení s podmíněným odkladem na pět let za to, že zpronevěřil přes čtyři miliony korun. Muž, který byl od roku 1995 ve vedoucí funkci dopravního inspektorátu, přišel i o hodnost poručíka.