Policie přistihla za volantem 11 opilců

Ostrava - Jedenáct opilých řidičů přistihli za volantem policisté v noci z neděle na pondělí. Tři z nich se hlídce pokusili ujet. Zásahové vozidlo ale všechny po krátkém pronásledování zastavilo. V jednom případě policistům pomohla dopravní značka, do které ujíždějící motorista narazil, informovala mluvčí ostravské policie Gabriela Holčáková.

Celkem sedm desítek policistů během akce Síto zastavilo víc než 880 aut. „Jedenáct řidičů řídilo pod vlivem alkoholu a dalších pět požilo podle výsledků zkoušek nějakou drogu,“ doplnila mluvčí. Dodala, že nejopilejší řidič měl podle dechové zkoušky v krvi téměř 2,5 promile alkoholu.

Jeden řidič nereagoval na pokyn policisty, který se ho marně snažil zastavit červeným světlem a pokračoval ve své cestě dále po Plzeňské ulici. V křižovatce s ulicí Podhájí chtěl odbočit vlevo, při odbočování strhl řízení vpravo mimo komunikaci, kde zachytil o vyvýšený obrubník i sloup světelného signalizačního zařízení, který poškodil, uvedla mluvčí. Zběsilá jízda však pokračovala směrem k ulici Zdeňka Chalabaly, na kterou sice odbočil, ale vjel vpravo mimo komunikaci, kde narazil do dopravní značky. Muž po havárii otevřel dveře vozidla Mercedes Benz A a dal se na útěk. Pronásledující policisté ho i přes odpor dostihli a zadrželi. Orientační dechová zkouška odhalila u pětadvacetiletého řidiče 1,73 promile alkoholu v krvi. Muž si již vyslechl obvinění z trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky. Policisté mu zadrželi řidičský průkaz a hrozí mu trest odnětí svobody až na tři roky nebo zákaz činnosti.

„Policistům se marně snažilo ujet šest řidičů. Řidiči zásahového vozidla však neujeli,“ řekla mluvčí. Důvodem pokusu o útěk podle ní byl ve třech případech alkohol, u čtvrtého pak droga.