Na Ostravsku vznikne třetí český S-Bahn

Ostrava – Ostravsko se v prosinci stane třetím českým regionem, kde jezdí příměstské vlaky označované písmenem S. Tento systém již funguje v okolí Brna a Prahy. Pro lidi cestující vlakem po severomoravské metropoli a okolí znamená zavedení linek S především zpřehlednění systému příměstských vlaků. Trasy s označením S na Ostravsku zatím nejsou rozpracovány natolik jako na Brněnsku a v okolí Prahy. Linky S, které se podle marketingového ředitele ČD Aleše Ondrůje inspirovaly německým systémem městských železnic S-Bahn, totiž budou jenom zčásti jezdit v pravidelných intervalech. Zdaleka na všech vlacích se také neobjeví vratné soupravy.

Přínos linek S by pro cestující měl být především ve zpřehlednění dopravního systému. Vlaky budou v určitém úseku jezdit pod jediným souhrnným číslem. Železniční vozidla ponesou modrobílé logo se stylizovaným S a tentýž znak by měl být k vidění i na zastávkách.

Vlaky by měly být na Ostravsku nadále více zapojeny do integrovaného dopravního systému, takže bude možné použít jedinou jízdenku na tramvaj či autobus a na osobní a spěšné vlaky.

Zavedení linek S Ostravanům nepřinese zásadní zlepšení kvality vozidel, v nichž je České dráhy budou vozit. Nadále mají převažovat staré vysokopodlažní elektrické jednotky doplňované klasickými soupravami vagonů s lokomotivou. Přesto by se měl na Ostravsku rozrůst počet nových dvoupatrových jednotek, které ČD nazývají CityElefant a v okolí severomoravské metropole je nasazují na několik vlaků denně mezi Opavou, Ostravou a Českým Těšínem.

Počet moderních vlaků by se měl podle Českých drah výrazněji zvýšit v příštích letech. Cestující by se měli v souvislosti s tím také dočkat zkracování intervalů na některých trasách.

Systém vlaků S na Ostravsku začne platit letos 14. prosince, tedy s jízdním řádem na rok 2009.