Rozřešení v případu „justiční mafie“ se odkládá do ustavení nového Senátu

Praha - Rozřešení sporu mezi nejvyšší státní zástupkyní Renátou Veseckou a stínovou ministryní spravedlnosti Marií Benešovou se v těchto dnech výrazně zkomplikovalo. Dvě ze tří soudkyň, které měly rozhodovat v odvolacím řízení, se označily za podjaté, jejich žádost o prominutí výpovědi Nejvyšší soud uznal. Rozuzlení případu je tak odloženo do doby, než bude ustaveno nové složení horní komory.

Benešová se před časem vyjádřila o skupině kolem Vesecké v souvislosti s vyšetřováním kauzy Jiřího Čunka jako o justiční mafii. Soudce Vojtěch Cepl mladší tehdy uvedl, že šest vysokých představitelů justice do vyšetřování neoprávněně zasahovalo. Rozhodl proto, že se jim stínová ministryně spravedlnosti ČSSD Marie Benešová nemusí za výrok omlouvat.

Šest vysokých justičních představitelů v čele s nejvyšší státní zástupkyní Renatou Veseckou se proti tomuto rozhodnutí Krajského soudu v Praze v červnu odvolalo. Benešovou zažalovali kvůli jejímu výroku kromě Vesecké také její náměstek Karel Černovský, Libor Grygárek, šéf jihomoravských státních zástupců Petr Coufal, žalobce Arif Salichov, místopředseda Nejvyššího soudu Pavel Kučera a bývalý ministr spravedlnosti Pavel Němec.