Občanská sdružení chystají kampaň proti EU

Praha - Některá česká občanská sdružení chystají jednotnou kampaň proti Evropské unii. Aktivní chtějí být hlavně během českého předsednictví. S mottem "Evropská unie nepředstavuje budoucnost Evropy" připravují sdružení i protestní akce. Podle protestujících je politika Bruselu militaristická, protilidová a imperialistická.

„Sdružením vadí vojenské intervence v Africe, posilování pravomocí tajných služeb a policie, zemědělská politika, která zlikvidovala potravinovou soběstačnost jednotlivých zemí nebo privatizace vysokých škol,“ vysvětluje redaktorka ČT Pavla Sedliská.

Na půlroční české předsednictví se do Prahy chystají konference, manifestace a demonstrace. Přizvané budou i podobné iniciativy ze zahraničí.

Jednání, která se v první polovině příštího roku odehrají v České republice v rámci jejího předsednictví v Radě Evropské unie, nebudou z valné většiny konfliktní, a policie proto v souvislosti s nimi nečeká výrazné demonstrace či protestní akce. Český rozpočet počítá s náklady na bezpečnostní opatření ve výši 148 milionů korun.