O železnici možná budou pečovat i soukromníci

Praha – Soukromé firmy se v budoucnosti zřejmě budou starat o některé činnosti, které dnes spadají do péče státního podniku Správa železniční dopravní cesty. Ten se od července stará o většinu železniční infrastruktury v Česku. K soukromým společnostem by podle mluvčího SŽDC Pavla Hally mohla přejít také část zaměstnanců. K podrobnostem se ale zatím odmítl vyjádřit. Správa železniční dopravní cesty si od této změny slibuje zvýšení efektivnosti činností, o které se soukromníci postarají.

„Mohu pouze potvrdit, že probíhají rámcová jednání či úvahy o možnosti outsourcingu některých činností,“ uvedl Halla. Případná realizace tohoto záměru se má uskutečnit na základě výběrového řízení, ze kterého vzejde i cena transakce a počet zaměstnanců, kteří přejdou do soukromé sféry. Bude-li tendr vyhlášen, mělo by se tak stát do konce roku.

Podle informací týdeníku Ekonom by se mělo jednat o dlouhodobý obchod a do soukromých společností může přejít až polovina zaměstnanců SŽDC, kterých je dnes deset tisíc.

Nad záměrem vedení státní společnosti se ale pozastavují odboráři. „Existují oprávněné obavy, že značná část odborníků využije možnosti doprovodného sociálního programu a ukončí svoje zaměstnání na železnici,“ uvedl územní tajemník Odborového sdružení železničářů Miroslav Gloss.