Šéf firmy Silnice Klatovy je dle soudu vinný za vytunelování ZPIF

Plzeň - Ředitel firmy Silnice Klatovy Ladislav Koláčný vytuneloval před více než deseti lety Zemědělský a potravinářský investiční fond (ZPIF). Takový verdikt vynesl dnes Krajský soud v Plzni, který se případem osmačtyřicetiletého muže zabýval. Senát tak překvapivě rozhodl jinak než v minulosti, kdy muže zprostil viny. Za mnohamilionovou zpronevěru mu uložil tříletý trest vězení a pokutu pět milionů korun. Rozsudek zatím není pravomocný.

Podle spisu Koláčný spolu s Janem Ševčíkem v roce 1996 nezákonně obchodovali s akciemi. Koláčný byl tehdy předsedou představenstva fondu, Ševčík poradcem ředitele společnosti Priorit. Podle obžaloby muži fond vytunelovali tak, že firma Priorit nakoupila ve 23 případech akcie různých podniků. Prostřednictvím makléřské firmy je pak údajně s velkým ziskem prodala fondu. Fondu tím prý vznikla škoda 24 milionů korun. Koláčný v roce 1997 fond opustil, ten šel později do likvidace.

Obžalovaný při hlavním líčení uvedl, že se cítí nevinen, ničeho protizákonného se nedopustil, neměl z transakcí prospěch. Ševčíkův podíl na trestném činu se bude vzhledem ke zdravotnímu stavu obžalovaného projednávat samostatně.