Odbory: Vláda by měla schválené zdravotnické reformy odvolat

Praha - Odboráři dnes asi po půl hodině opustili jednání tripartity, na němž se měly projednávat návrhy Julínkových zdravotnických reforem. Rozhodnutí o zákonech podle nich nemělo na vládě padnout, aniž by předtím byly projednány na plénu tripartity. Podle předsedy ČMKOS Milana Štěcha je proto další jednání tripartity, které dnes mělo proběhnout, naprosto zbytečné. Vláda už je dle odborů stejně rozhodnutá, jejich připomínky nevzala v potaz, a není proto ani reálné, že by po dnešním jednání změnila postoj. Pokud návrh postoupí do sněmovny, jsou odbory podle Štěcha připraveny působit na poslance, aby návrh zamítli.

„Pokud se chce vláda nějakým způsobem ucházet o naši podporu nebo neutralitu k těmto věcem, požadujeme, aby odvolala usnesení ke zdravotnickým zákonům a aby je neposílala do Poslanecké sněmovny,“ řekl na dnešním brífinku Štěch. Odbory požadují i aktuální verzi zákonů, aby se s ní mohly seznámit. V této chvíli podle nich neexistuje nikdo, kdo zná přijatou verzi. „Jsem přesvědčen, že ani ministři neví, co tam je,“ dodal Štěch. Vláda se podle něj chová jako političtí kamikadze a jde do věcí jen proto, aby je prosadila, ať to stojí, co to stojí.

Každý zákon má podle předsedy Odborového svazu zdravotnictví Jiřího Schlangera 40 až 50 stran pozměňovacích návrhů z Legislativní rady vlády, což není nikdo schopen za tak krátkou dobu obsáhnout: „Ministři neměli a dosud nemají k dispozici tisk, který by obsahoval všechny dohodnuté změny.“ Podle místopředsedkyně odborového svazu Dagmar Žitníkové se může stát, že po reformách si spousta pacientů zdravotní péči nebude moci vůbec dovolit. Jediný úspěch, který se podle ní ministrovi zdravotnictví Julínkovi podařil, je to, že s nevidomým může být v nemocnici jeho pes.

„Pokud nechtějí projednávat tyto záležitosti, já mám víc důležité práce a budu se jí věnovat - především pro české pacienty. Vůbec se nemíním utápět v soubojích s odbory,“ reagoval na vyjádření odborů Julínek. Se sociálními partnery se podle něj mělo probírat spíš strategické směřování zdravotnictví: „Nikoliv že já jsem se šel poradit s odbory, jak to mám dělat. To rozhodně ne! Já vím, jak to mám dělat.“ Odboráři podle něj navíc vědí, co v zákonech je, když je sami připomínkovali: „V zásadě odmítám, že jsme něco v tomto smyslu zanedbali.“

Nejde o zpolitizované téma, ale jen o věcné připomínky

Martin Engel:

„Jestli si někdo po dvou letech dovolí předložit takový paskvil, tak to nemá s politickými názory nic společného.“

Odboráři dále požadují řádné jednání pracovních týmů a zapracování připomínek, až poté by podle nich měla vláda rozhodovat, zda a v jaké podobě pošle návrh do Poslanecké sněmovny. „Pokud taková procedura nebude splněna, využijeme všechny svoje prostředky, abychom se postavili proti tomu, aby takové zákony, které by poškodily občany, byly přijaty,“ reagoval Štěch.  

Ministři úroveň tripartity podle předsedy Lékařského odborového klubu Martina Engela silně pošlapávají, protože na většině jednání nesplnili zákonnou podmínku, aby se jich zúčastnili čtyři zástupci vlády: „Ačkoliv říkají, jak jim na našem dialogu záleží, opak je pravdou.“ Podle Engela se nejedná o zpolitizované téma, ale jen o věcné připomínky: „Jako zaměstnanci budeme dennodenně čelit stresům z toho, jestli se právní výklad bude ubírat tím, nebo druhým směrem.“