Maďarský premiér ujistil Topolánka o plné podpoře během českého předsednictví

Praha - Česká republika se může v nadcházejícím půlroce během svého předsednictví Evropské unii plně spolehnout na podporu Maďarské republiky. Shodly se na tom delegace madařského předsedy vlády Ference Gyurcsányho a jeho českého protějšku Mirka Topolánka při dnešním společném jednání. Maďarský premiér ubezpečil Topolánka o vřelé spolupráci obou zemí, které mají z hlediska postavení v evropské sféře mnoho společného. Maďarsko bude navíc v čele Evropské unie o rok později. Topolánek ujistil Gyurcsányho o tom, že Česká republika bude preferovat společná středoevropská témata.

Český premiér hovořil na závěrečné tiskové konferenci o několika oblastech evropské politiky, na které se předsedající Češi zaměří. Topolánek očekává přesun důležitých politických diskuzí na problematiku střední a východní oblasti Evropy. Mezi další společné zájmy obou států bylo zahrnuto úspěšné jednání s Chorvatskem o jeho vstupu do EU. Česká republika se zaměří také na tíživá ekonomická témata, především v oblasti energetiky. Názory obou premiérů se však rozchází ohledně jednotného evropského finančního dohledu. Česká republika byla současnou finanční krizí zasažena mnohem méně než Maďarsko, a proto je i Topolánkův postoj výrazně liberálnější.

„Maďarsko nám vyjadřuje významnou podporu a má zájem, aby české předsednictví dopadlo dobře, protože spekulace o tom, že malé země ho nezvládnou, ohrožují nejen ČR, ale i Maďarsko,“ uvedl na tiskové konferenci po hodinovém setkání se svým maďarským protějškem předseda vlády Mirek Topolánek.

Maďarsko je v rámci východní Evropy považováno za zemi nejvíce ohroženou světovou finanční krizí, a to kvůli vysoké závislosti na půjčkách ze zahraničí. Gyurcsány uvedl, že Maďarsko je pro zavedení dohledu nad bankovním trhem, a to dvoustupňového. EU by podle něj měla plnit roli minimálního dohledu, národní vlády by pak měly dostat právo přísnějšího dozoru a zohlednění národních specifik.

Případné ekonomické problémy ve střední Evropě podle premiéra Mirka Topolánka zvýrazní problémy s extremismem. Česká vláda, která je zastáncem tvrdých postupů vůči těmto projevům, je na to připravena, řekl premiér.