Kmenta uvedl na knižní trh další publikaci o podnikateli Mrázkovi

Praha - Novinář ve službách deníku Mladá fronta Dnes Jaroslav Kmenta má za sebou křest druhého pokračování knižního pátrání po kontroverzních aktivitách zavražděného podnikatele a bosse podsvětí Františka Mrázka. Publikace s názvem Kmotr Mrázek II - Krakatice se snaží přiblížit tajné informace ohledně možného propojení organizovaného zločinu s vysokou politikou. Právě podtitul knihy nese stejný název jako utajovaný policejní spis, který obsahuje kompromitující materiály a kontakty podnikatele Mrázka.

Při psaní Kmenta podle svých slov čerpal z autentických policejních záznamů, spisů i odposlechů. Důležitým pramenem se ukázaly taktéž rozhovory s desítkami lidí. Navštívili jsme mnoho svědků. Vyslechli jsme politiky, jestli by nám mohli vysvětlit, jak se do takové situace, kterou popisujeme, dostali," vylíčil Jaroslav Kmenta přípravu své knihy.

Navázal tak na první díl, zachycující život a činnost Františka Mrázka od 80. let, kdy se dostal na vrchol českého podsvětí, až do doby těsně před jeho smrtí. Nově vydaná Krakatice už se ale podrobně věnuje jen roku 2000 a detailně odhaluje prorůstání organizovaného zločinu do politiky.

Obě knihy vyvolávají silné emoce i diskuze mezi politiky a žurnalisty. Poslanecká sněmovna v minulém týdnu schválila návrh novely trestního zákoníku, který má pro příště zakazovat zveřejňování obsahu odposlechů nebo trestních spisů. „Já myslím, že reakcí na tuhle knížku je snaha politiků odposlechy zakázat jako způsob, jak se chránit před svými nekalými způsoby,“ uvedl účastník křtu Jan Kraus.