Při razii na tržnici v Praze-Libuši zabavilii policisté padělky za desítky milionů korun

Praha - Ve vietnamské tržnici v Praze-Libuši skončila první etapa velké policejní razie zaměřené na kontrolu dokladů majitelů tamních obchodů. Výsledekem policejní akce s krycím jménem Mikuláš jsou zabavené padělky za desítky milionů korun, pět vyhoštěných lidí a tři podezřelí z trestného činu maření úředního výkonu. Stejná akce proběhla i v tržnici v pražských Holešovicích.

„Kontrola je zaměřena na občany třetích států z hlediska pravosti jejich dokladů a oprávněnosti k pobytu na území České republiky,“ informoval vedoucí oddělení dokladů Ředitelství cizinecké policie Hubert Lang.

Cizinecká policie má prý poznatky o tom, že se v tržnici odehrává nejrůznější trestná činnost. Policie proto hledala také drogy, hlavně marihuanu. „Neočekáváme, že zde najdeme pěstírnu, ale nějaká distribuce se tady může odehrávat,“ popsal velitel policejní akce Jiří Kopečný.

Při zásahu policistům pomáhal i vrtulník, obrněná vozidla, policisté na koních, psovodi či takzvané schengenbusy, tedy vozidla vybavená technikou pro důkladnou kontrolu dokladů. „Akci jsme udělali jako reakci na vyhodnocení dlouhodobé bezpečnostní situace,“ uvedla mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová.

Vietnamci nesouhlasí s postupem policie 

Tržnici obklíčili policisté a ze vzduchu ji hlídal vrtulník. Na místě zasahovalo asi tisíc mužů, z toho polovina byli policisté, zbytek tvořili lidé z Celní správy a České obchodní inspekce. Do nervózní atmosféty dorazil krátce po jedenácté hodině i vietnamský velvyslanec. „Naši lidé tu musí být v takovéto zimě a přitom by se to celé dalo dělat mnohem rychleji,“ prohlásil velvyslanec Vietnamské socialistické republiky Vuong Thua Phong.

Po práci cizinecké policie přišla na řadu kontrola zboží, která byla od začátku problematická. Vytipované sklady nebo kontejnery celníci otevřeli násilím. A právě to se nelíbilo ani vietnamským prodejcům ani vedení asijské tržnice. Kvůli policejní akci přijel do tržnice také rada vietnamské ambasády. „To, co dnes předvedla policie v areálu tržnice, hraničí s porušováním zákona,“ zlobil se rada vietnamského velvyslanectví Ly Quoc Tuan. Podle provozního ředitele tržnice Trang Quang Hunga byli všichni ochotni spolupracovat s celní správou i policisty.

Kromě zadržených stánkařů, z nichž jsou někteří celostátně hledaní, našli policisté i devítileté dítě, které u sebe nemá rodiče a tvrdí, že zůstali ve Vietnamu.

Souběžně s tržnicí v Libuši začala kontrola i v Holešovicích. „Její zaměření je obdobné, chceme kontrolovat pobytové režimy a záležitosti týkající se prodeje a zboží,“ řekl ředitel služby cizinecké policie Vlastimil Husák.

V libušské tržnici, které se také říká Malá Hanoj, se pohybují především Vietnamci. Hasiči zde letos museli již dvakrát zápolit s rozsáhlým požárem. Při posledním z nich, který vypukl začátkem listopadu, zde hořel uskladněný textil a obuv, silný zápach byl cítit ve velké části Prahy. S ohněm bojovalo 420 hasičů, což ho řadí mezi požáry s největším nasazením požárních sil v historii země.

Podle ministra vnitra Ivana Langera v Česku roste počet případů páchání závažné trestné činnosti příslušníky vietnamské komunity. Ministerstvo zahraničí nedávno oznámilo, že ČR zpřísní vydávání některých dlouhodobých víz pro Vietnamce, protože prý často zneužívají pobyt v Česku a předkládají padělané dokumenty. Ministerstvo také minimálně do konce roku pozastavilo nabírání žádostí o dlouhodobá víza pro Vietnamce.

Razie celníků v tržnici v Praze-Libuši
Zdroj: ČT24/ČTK