Představa, že Ďuričko bude znovu zabíjet, je směšná, myslí si jeho advokát

Praha - Představa, že by pražský hoteliér Bohumír Ďuričko po případném propuštění z vazby znovu zabíjel, je podle jeho advokáta Jana Červenky směšná. Ďuričkův obhájce to uvedl v reakci na návrh státní zástupkyně na rozšíření důvodů podnikatelova pobytu ve vazbě. Podle žalobkyně by totiž mohl opakovat trestnou činnost, za níž je stíhán, nebo by mohl spáchat zločin, kterým hrozil. Ďuričko čelí obvinění z vraždy Václava Kočky mladšího.

Příčinou návrhu státní zástupkyně na rozšíření důvodů vazby jsou podle deníku Právo nedávná Ďuričkova tvrzení v rozhovorech pro média o tom, že by se v případě podobné situace zachoval stejně. Žalobkyně se tedy prý obává, že by Ďuričko opět mohl proti někomu použít zbraň. Červenka s tím ale nesouhlasí. „Naprosto věřím tomu, že kdyby byl propuštěn z vazby, už se nic takového nestane,“ uvedl.

Jeho klient by podle něho ani nijak neohrozil provozovatele Matějské pouti Václava Kočku staršího, otce jeho údajné oběti. Ďuričko novinářům řekl, že si s ním chce po případném propuštění z vazby vše vyříkat. „Veškeré obavy o jeho jednání ve vztahu k osobě Václava Kočky staršího považuje za účelově zkreslené, když svým vyjádřením měl na mysli toliko možnost ústně vysvětlit otci poškozeného svoji verzi událostí. Mluvit s ním jako otec s otcem, aby nedocházelo k další zbytečné eskalaci konfliktu,“ stojí ve vyjádření, které advokát zaslal Obvodnímu soudu pro Prahu 1, jenž bude o návrhu žalobkyně rozhodovat.

Obvodní soud pro Prahu 1 by se měl také v blízké době zabývat žádostí Ďurička o propuštění z vazby na třímilionovou kauci. Pokud by ovšem v pondělí vyhověl návrhu žalobkyně na rozšíření důvodů vazby, propuštění z vazby na kauci by podle trestního řádu nepřipadalo v úvahu.

Soud Ďurička původně poslal do vazby s tím, že hrozí nebezpečí, že se pokusí uprchnout a že bude ovlivňovat svědky. Druhý důvod po čase žalobci i soud zrušili.