Vpád zimy způsobuje problémy v celé Evropě

Stockholm/Vídeň/Řím - Zima způsobuje i dnes výrazné problémy v dopravě v řadě evropských zemí. Ve Švédsku prudké vichřice a mohutná sněhová nadílka značně zkomplikovaly dopravní situaci, ochromen byl i provoz na letištích. V Rakousku musela být řada horských silnic kvůli sněhu uzavřena, mráz si tam vyžádal i jeden lidský život. V rakouských Alpách hrozí laviny. Zasažena je také Itálie, a to jak na severu v oblasti Brennerského průsmyku, tak na jihu na Sicílii a v Kalábrii, které postihly prudké bouře.

Silné nadílky sněhu zkomplikovaly dopravní situaci v celé východní části Skandinávského poloostrova a prakticky na celém východošvédském pobřeží. Stovky cestujících zůstaly uvězněny na stockholmském letišti Arlanda a také autobusová doprava ve švédské metropoli a v jejím širším okolí je z velké části ochromena.

Bouře s vichřicí kolem 140 kilometrů za hodinu se v neděli přehnala i nad Finskem a poté pokračovala západním směrem do Švédska. „Pluhy jezdí prakticky bez přestávky od nedělního večera, ale silnice jsou i tak znovu zasněženy krátce poté, co silničáři odjedou,“ komentoval současný stav David Körnel z dopravní centrály ve Stockholmu.

Problémy má i letiště Arlanda

Na letišti Arlanda lze používat jen jednu odletovou a příletovou dráhu, a tak má řada letů velké zpoždění. „Během dopoledne bude prakticky každý odlet zpožděn nejméně o dvě hodiny,“ upřesnila Helena Millerová z tiskového oddělení letiště. Relativně nejméně je zatím postižena železniční doprava. Ze silnic naštěstí nebyly hlášeny žádné vážné dopravní nehody.

Podle meteorologů je ale nejhorší část bouře již u konce. Intenzivní sněhová nadílka a silný vítr však mají pokračovat i po zbytek dnešního dne a v průběhu noci.

V Rakousku zůstávají nepřístupná údolí Paznauntal a Kaunertal, v Korutanech zemřel jeden člověk

V rakouských Tyrolích zůstávají kvůli množství sněhu a vyvráceným stromům nepřístupná údolí Paznauntal a Kaunertal. S uvolněním cesty ale silničáři počítají během dneška, pokud nedojde k nové kalamitě.

Jihorakouské Korutany hlásí první oběť letošní zimy. Jednapadesátiletý muž v noci na dnešek cestou domů upadl, ztratil při pádu vědomí a na místě umrzl. Venkovní teploty se v noci pohybovaly kolem minus sedmi stupňů Celsia. Během uplynulého víkendu na rakouských silnicích zahynulo celkem sedm lidí, vesměs po nehodách způsobených nepřizpůsobením jízdy povětrnostním podmínkám a sjízdnosti.

Na dálnici A13 se stala hromadná dopravní nehoda

V nejzápadnější části Rakouska - Vorarlbersku - došlo dnes na dálnici A13 na zasněžené vozovce k hromadné dopravní nehodě. Nevyžádala si sice zranění, ale zastavila na několik hodin dopravu. Běžné nehody kvůli počasí jsou hlášeny i z mnoha dalších částí Rakouska. V horách je kvůli množství nového mokrého sněhu na svazích v řadě míst vydáno varování před lavinami.

Problémy jsou i na Brennerské dálnici

Obdobná situace je i na italské straně Alp, problémy jsou hlášeny především z Brennerské dálnice. Avšak i na Sluneční dálnici (Autostrada del Sole) u Boloně způsobilo sněžení problémy. Během dneška sněží v oblasti Turína, Milána a Benátek. Jižní Itálie zase hlásí prudké bouře, které zasáhly především ostrovy Sardinii a Sicílii a přenesly se do Kalábrie, kde musel být dočasně zastaven provoz na železnici.

V Česku pozor na námrazu a sněhové jazyky 

V Česku dnes hrozí námraza na všech typech silnic i dálnic, řidiči by proto měli jet opatrně. Silničáři doporučují zimní pneumatiky.

Komunikace v horských oblastech Valašska jsou pokryté ujetou vrstvou sněhu do pěti centimetrů, místy se zde mohou tvořit sněhové jazyky. Na některých vozovkách Vsetínska leží sněhová kaše, ve které jsou vyjeté koleje, cesty jsou většinou ošetřeny inertním posypem.