V úterý se pro řidiče otevře nový dálniční úsek Lipník - Bělotín

Lipník nad Bečvou (Přerovsko) - Pro motoristy se od úterý otevírá nový dálniční úsek. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zprovozní téměř šestnáctikilometrový úsek z Lipníku nad Bečvou do Bělotína na Přerovsku. Investice, která je součástí prodloužení nejstarší české dálnice D1 až k hranicím s Polskem, si vyžádala asi 8,3 miliardy korun. Stavba dálnice mezi Lipníkem a Bělotínem trvala čtyři roky.

Mluvčí ŘSD Martina Vápeníková uvedla, že stavebníci vybudovali v celém úseku šestipruh. „Šestipruhová dálnice byla zvolena proto, že se v tomto úseku předpokládá vysoká intenzita dopravy. Úsek bude tvořit souběh dálnice D1 od Brna a rychlostní silnice R35 od Olomouce na jedné straně a dálnice na Ostravu a rychlostní silnice R48 na Frýdek-Místek na straně druhé,“ uvedla mluvčí.

K prodloužení dálnice D1 k česko-polské hranici ŘSD chybí dobudovat zhruba 80 kilometrů vozovky. Hotové dosud nejsou úseky Vrchoslavice - Kojetín, Kroměříž - Říkovice - Přerov - Lipník, Bělotín - Hladké Životice - Bílovec a Bohumín - hranice s Polskem. Poslední úsek z Říkovic do Přerova by měl být hotový v roce 2013.

Po dokončení výstavby bude mít nejstarší česká dálnice D1 z Prahy přes Brno a Ostravu až po polské hranice 377 kilometrů.