Ústecká KSČM neuspěla s nabídnutou podporou menšinové vlády ČSSD

Teplice - Členové ústeckého sboru KSČM dnes nabídli tamním sociálním demokratům, že podpoří jejich menšinovou krajskou vládu. Jejich cílem je tak zamezení velké koalice ČSSD, ODS a jedním zástupcem z hnutí Severočeši.cz. Jednání všech zúčastněných politických stran právě k tomuto složení spějí. Krajský předseda komunistů Oldřich Bubeníček uvedl, že ústecká ČSSD nabídku nepřijala.

Krajský výkonný výbor a klub zastupitelů ČSSD v neděli podpořil myšlenku na vytvoření rady složené ze sedmi sociálních, tří občanských demokratů a přeběhlíka Mirko Bernase. Klíčové je, jak se k návrhu v úterý postaví krajské vedení a zastupitelé za ODS. Lídr Petr Benda dnes připustil, že pokud ho nepřijme, čeká politiky nové kolo vyjednávání.

Sociální demokraté chtěli vládu na kraji vytvořit i na základě jakési smlouvy s komunisty o spolupráci nebo programové shodě výměnou za místa ve výborech a komisích. To ale KSČM odmítla. Podle Bubeníčka budou představitelé obou stran do středy v kontaktu pro případ, že by se stanovisko jedné ze stran k návrhům změnilo. Zastupitelstvo Ústeckého kraje je svoláno na středu. Z 55 křesel má ČSSD 22 míst, ODS 13, komunisté o jedno méně a za hnutí Severočeši.cz bylo zvoleno osm zastupitelů.

Vydáno pod