Pro řidiče se otevřel nový obchvat Jablunkova

Jablunkov (Frýdecko-Místecko) – Nový obchvat Jablunkova na Frýdecko-Místecku byl dnes pro motoristy otevřen na silnici I/11, která je v Moravskoslezském kraji hlavním tahem na Slovensko. Zatím dvoupruhová silnice měří necelých 5,2 kilometru a řidiči ji mohou využívat od dnešních 14:20. Stavba za 870 milionů korun vznikala tři roky a je dokončena po sedmi letech od vydání územního rozhodnutí.

Nový úsek navazuje na existující obchvat Mostů u Jablunkova. Dnes otevřená silnice končí u silniční stavby Hrádek-průtah, která zatím není dokončena. Součástí jablunkovského obchvatu je devět mostů. Nejvýznamnější z nich je estakáda vinoucí se nad údolím řeky Lomné a nad železniční tratí. Estakáda měří přes 450 metrů a dosahuje až 21metrové výšky.

Součástí obchvatu jsou také dvě mimoúrovňové křižovatky u Návsí a v údolí Lomné. Obchvat vede většinou po pastvinách, proto nebylo nutné srovnat se zemí žádný dům. Podél trasy stojí v místech roztroušené zástavby 21 protihlukových stěn.

Obchvat má odlehčit Jablunkovu a okolním obcím, kudy dosud projíždělo zhruba 20 tisíc aut denně včetně kamionů. Těch ještě přibylo po spuštění automobilky v nedalekých Nošovicích. „Rozhodující část dopravy bude převedena mimo centra obcí, a tím se sníží riziko střetu aut s chodci a cyklisty,“ uvedl generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic Alfred Brunclík.

Starosta Jablunkova Petr Sagitarius řekl, že otevření obchvatu přišlo „v hodině dvanácté“ a přetíženému městu přinese obrovskou úlevu. „Doposud museli lidé čekat až deset minut, než mohli přejít náměstí. Podobně na tom bylo i Návsí,“ řekl starosta.

Otevřením obchvatu Jablunkova skončila po sedmi letech jedna z etap výstavby silnice I/11, která má na severu Moravy vytvořit společně s dálnicí D47 takzvaný Slezský kříž.