Senátoři již zřejmě nenapadnou Lisabonskou smlouvu

Praha - Senát se již zřejmě kvůli Lisabonské smlouvě na Ústavní soud  neobrátí. Ústavní soud (ÚS) dnes rozhodl, že šest posuzovaných článků dokumentu není v rozporu s ústavou ČR. Znovuzvolený předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) dnes oznámil předpokládané stanovisko horní parlamentní komory. Osobně prý bude hlasovat pro přijetí dokumentu, ovšem nechce nijak odhadovat, jak zareagují jeho straničtí kolegové. Sobotka soudí, že je ještě dostatek času na debatu.

Odpůrce smlouvy a kandidát na stranického předsedu Pavel Bém chce téma nastolit na blížícím se kongresu ODS. Občanští demokraté jsou v otázce ratifikace smlouvy rozpolceni. Například senátor za občanské demokraty a velký kritik smlouvy Jaroslav Kubera bude hlasovat proti, o novém podání k soudu ale nehovoří.

„V této chvíli nic nebrání ratifikaci v obou komorách parlamentu,“ řekl Sobotka novinářům. Považuje za pravděpodobné, že Poslanecká sněmovna se bude snažit smlouvu schválit ještě letos. Zelení kvůli tomu chtějí svolat mimořádnou schůzi dolní parlamentní komory.

Sobotka připomněl, že o formulaci podání k Ústavnímu soudu na jaře rozhodl celý Senát poměrně velkou většinou. „Nevidím proto důvod hledat další rozpory,“ dodal předseda komory s tím, že ale nevylučuje osobní iniciativu některých senátorů. Kdy začne Senát smlouvu projednávat, záleží podle něj na tom, kdy bude k dispozici písemný rozklad dnešního rozhodnutí ÚS. Bod pak prý bude zařazen hned na první schůzi, tedy prosincovou, nebo lednovou.

Senátoři se v pohledu na ratifikaci neshodují

Senátor Kubera ratifikaci kritizuje. „Nález Ústavního soudu je podmínka nutná, nikoli však postačující k ratifikaci. Já jsem zásadně proti ratifikaci lisabonské smlouvy a jsem připraven čekat na Irsko, protože Irové samozřejmě využijí té situace a vyjednají si další výhody,“ řekl Kubera. Irsko jako jediná země unie odmítla smlouvu v referendu a nyní hledá cestu, jak rozhodnutí zvrátit.

Místopředseda senátního klubu KDU-ČSL Václav Koukal (za KDU-ČSL) na dotaz ohledně ratifikace smlouvy poukazuje na stranické usnesení, podle kterého by lidovečtí zákonodárci měli smlouvu podpořit. Senátorka Alena Gajdůšková (ČSSD) verdikt soudu očekávala. „Nicméně jsme velmi rádi, že je to černé na bílém od nejvyšší autority v zemi,“ řekla. Podle ní nestojí ratifikaci smlouvy nic v cestě.