Rychlou ratifikaci Lisabonu chtějí vedle zelených i lidovci a ČSSD

Praha - Lidovci chtějí iniciovat schůzi o přijetí Lisabonské smlouvy ve sněmovně i v Senátu. Dohodlo se na tom dnes předsednictvo strany. Křesťanští demokraté chtějí dokument ratifikovat ještě před koncem roku. Zelení už ve sněmovně sbírají podpisy nutné ke svolání mimořádné schůze. V Senátu hodlá schůzi navrhnout i Klub otevřené demokracie. O svolání mimořádné schůze sněmovny k Lisabonské smlouvě zvažuje i ČSSD.

Předseda Senátu Přemysl Sobotka už ve středu nevyloučil, že by se horní komora smlouvou mohla zabývat ještě před koncem roku. Záviset to bude podle něj mimo jiné na tom, kdy Ústavní soud doručí středeční rozhodnutí, podle kterého smlouva neodporuje Ústavě. Ke svolání mimořádné schůze Senátu je třeba nejméně 27 senátorů, lidovci a KOD jich mají pouze 13. Pomoci by jim ale mohli sociální demokraté, kterých je 29.

Miroslav Vlček:

„Ve sněmovně bychom mohli například formou schůze na podpisy ještě do konce roku smlouvu schválit, jsem připraven ji svolat.“

Svolání mimořádné schůze sněmovny může prosadit pětina poslanců. Předseda sněmovny Miroslav Vlček (ČSSD) už ve středu uvedl, že by smlouva mohla být schválena ještě letos. Mimořádnou schůzi musí podle jednacího řádu sněmovny svolat nejpozději do deseti dnů od chvíle, kdy žádost dostane.

Ústavní soud ve středu konstatoval, že zkoumaná ustanovení nejsou v rozporu s českým ústavním pořádkem. Podle místopředsedy ČSSD Zdeňka Škromacha tak „nazrál čas“ k přijetí smlouvy. I on řekl, že by ji sněmovna mohla stihnout projednat ještě do konce roku. Premiér Mirek Topolánek před několika týdny prohlásil, že ČR letos Lisabonskou smlouvu ratifikovat nezvládne, ve středu se ale přímé odpovědi vyhnul.