Karlovy Vary: Dítě skončilo v nemocnici, rodiče jsou podezřelí z týrání

Karlovy Vary - Případ dětského týrání vyšetřuje policie v Karlových Varech. Zde ve čtvrtek sousedé upozornili na možné domácí násilí. Lékař následně u 2,5letého chlapce zjistil podlitiny a pohmožděniny, a proto bylo dítě převezeno do tamní nemocnice. Přestože rodiče tvrdí, že šlo o stará zranění, bude dítě do uzavření případu v péči některého z dětských zařízení. Rozhodl o tom soud na základě žádosti sociálního odboru karlovarské radnice.

Podle lidí ve Vřídelní ulici se z bytu Ferkových často ozýval dětský pláč a křik. Rodiče prý často pobývali mimo byt a dítě zde nechávali o samotě. Pro podezření z týrání proto sousedé 28. listopadu upozornili na dění v bytě policii. „Policisté provedli šetření, kterým zjistili, že před jejich příjezdem bylo z bytu odvezeno nezletilé dítě do nemocnice,“ uvedl mluvčí karlovarské policie Pavel Valenta. Sociální pracovnice následně rozhodla o odebrání dítěte.

Z lékařských zpráv nezletilého policisté pojali podezření ze spáchání trestného činu týrání svěřené osoby žijící ve společně obývaném bytě nebo domě. Rodiče to ale popírají, synovi prý neublížili. „To, že jsme se tady pohádali, není důvod, aby nám sebrali dítě. Sebrali nám ho jenom proto, že už mi sebrali předtím další tři. Nevím, co po mně chtějí,“ řekla matka chlapce Anna Ferková.

Zdravotní stav chlapce při převozu do nemocnice však naznačuje něco jiného. „Měl na sobě mnohačetné podlitiny téměř po celém těle, hlavně tedy na hrudníku a na hlavičce, byl ihned převezen,“ popsal zdraví chlapce mluvčí Rychlé záchranné služby Karlovarského kraje Lukáš Hutta.

Chlapec zatím zůstává v péči dětského oddělení sokolovské nemocnice. Podle primáře Lukáše Vaňka byli některé podlitiny na těle i starší. Jeho stav ale není kritický. „Dítě bylo vyšetřeno pediatrem, chirurgem a neurologem a kromě povrchových zranění naštěstí nebylo potvrzeno žádné další,“ informovala mluvčí krajské nemocnice v Karlových Varech Zdena Marková.

V případu rychle zareagoval i soud. Ještě dnes vydal na základě žádosti karlovarského sociálního odboru předběžné opatření: do uzavření případu bude o chlapce pečovat některé z dětských zařízení v Karlovarském kraji.