Zapalte první svíčku - začíná advent

Praha - Na dnešek připadá první adventní neděle. Na tradičních adventních věncích se tedy může zapálit první svíčka. Vánoce spolu s adventem představují sváteční dny, kdy se můžeme a máme věnovat tomu, na co jsme po zbytek roku neměli dost času. Neznamená to ale dohánění restů nebo honbu za vánočními nákupy. Advent není ani dobou přehnaného odpočinku a lenosti. V této době bychom se měli věnovat svým blízkým, být s nimi, procházet se zimní krajinou, dívat se otevřenýma očima kolem sebe a podle křesťanské kultury očekávat příchod Ježíše Krista.

Tradice zapalování čtyř svíček na adventním věnci je poměrně mladá. Pochází z 19. století z německých zemích. Adventní věnce jsou prvními posly blížících se vánočních svátků. Jejich základem je kruhový tvar symbolizující jednotu lidí s Bohem. První počátky slavení adventu se ale objevily v jižní Galii a ve Španělsku už koncem čtvrtého století. Od 12. až 13. století se stal začátkem liturgického roku.

Ještě mladším zvykem než adventní věnec je adventní kalendář, ten se zrodil v německém Mnichově počátkem dvacátého století. Jeden majitel tiskárny tu na trh uvedl vystřihovací kalendář nazvaný V zemi Ježíškově. Na listu bylo čtyřiadvacet vánočních obrázků, z nichž děti každý den vystřihovali jeden. Čokoládový adventní kalendář má původ v 70. letech v USA.

V České televizi je advent už několik let spjatý s charitativními adventními koncerty. První z nich začíná už dnes večer.

Vydáno pod