Sjízdnost některých silnic komplikuje mrholení, mlha a vítr

Jihlava/Zlín - Řidiči by si dnes měli dát pozor na zledovatělý sníh na silnicích a mrholení. Na Českomoravské vrchovině jsou silnice sjízdné se zvýšenou opatrností. Podle dispečinku zimní služby cestářů se teploty po ránu pohybují kolem bodu mrazu, někde mrholí, jinde se místy drží mlhy. Dálnice D1 je holá a mokrá, řidiči by měli cestou Vysočinou počítat s nárazovým větrem.

Podle výstrahy meteorologů mají lidé na Českomoravské vrchovině počítat se silným větrem až do nedělní půlnoci. V nárazech má v kraji dosahovat 70 až 90 kilometrů za hodinu, ve vyšších polohách mohutné vichřice - tedy až 110 kilometrů v hodině.

Na silnicích nižších tříd na Vsetínsku a v horských oblastech Beskyd leží zledovatělá vrstva ujetého sněhu krytá posypem. Tyto cesty jsou tak sjízdné jen se zvýšenou opatrností. Vozovky prvních tříd jsou holé, vlhké, sjízdné bez omezení. V ostatních oblastech kraje, tedy na Zlínsku, Kroměřížsku a Uherskohradišťsku, jsou silnice holé, sjízdné bez omezení. Teplota ve Zlínském kraji se pohybuje mezi dvěma a osmi stupni Celsia.

Na východě Čech se sníh a náledí vyskytují na silnicích jen sporadicky. Motoristé se s nimi mohou setkat jen v horských nebo výše položených oblastech. Státní silnice jsou bez sněhu, výjimkou je úsek komunikace I/11 do Jablonného nad Orlicí, kde silničáři varují před zbytky rozbředlého sněhu.

Na silnicích nižších tříd by měli být motoristé kvůli zledovatělému sněhu opatrní v Orlických horách, ve vyšších partiích Hlinecka, Lanškrounska, Orlickoústecka a Skutečska. Ujetá umrzlá vrstva pokrývá také některé úseky cest v Železných horách.