Rath: Rozhodnutí platit za Středočechy poplatky v nemocnicích je v pořádku

Praha - Rozhodnutí sociálních demokratů platit za lidi v krajských nemocnicích regulační poplatky je v pořádku. V pořadu ČT Otázky Václava Moravce to prohlásil nový středočeský hejtman David Rath, který si k tomu už nechal vypracovat právní analýzy. Podle nich zdravotnické zařízení poplatek musí vybrat, ale není řečeno, kdo jej zaplatí. "Bude tam cedule Vážení občané, v této nemocnici za vás poplatky platí Středočeský kraj," vysvětlil Rath. Bývalý středočeský hejtman Petr Bendl ale tvrdí, že tímto krokem se za peníze daňových poplatníků bude vytvářet nerovné postavení jednotlivých zdravotnických zařízení.

Rath chce v pondělí radě Středočeského kraje předložit návrh rozpočtu, jehož součástí je právě mimo jiné úhrada 80 milionů korun nemocnicím na to, aby poplatky nemusely vybírat. „Prvního ledna mě lidé uvidí, jak stojím před nemocnicí, kde bude jasná tabule: v této nemocnici kraje se poplatky neplatí,“ dodal Rath.

Prezident Svazu zdravotních pojišťoven Ladislav Friedrich v Otázkách řekl, že v takovém případě půjde o popření zákonné povinnosti a pojišťovna bude muset nemocnici udělit sankci až ve výši 50 tisíc korun, a to i opakovaně. Rath ale tvrdí, že sankce nemocnicím nehrozí, protože půjde o dar kraje.

Rath: První audity v nemocnicích skončily šokem

Rath v Otázkách rovněž poznamenal, že první audity ve středočeských nemocnicích skončily šokujícím zjištěním. Někde prý dokonce chybějí smlouvy, které si údajně odnesl odvolaný ředitel. Podle Bendla chce nový hejtman jen dodatečně ospravedlnit odvolání ředitelů krajských nemocnic. Svému nástupci mimo jiné vyčítá, že se šéfové oblastních nemocnic o svém odvolání dozvěděli z médií. Nový hejtman namítl, že v akciové společnosti nejsou ředitelé podřízeni hejtmanovi a kraji, ale představenstvům.

Prvním Rathovým činem ve funkci středočeského hejtmana bylo odvolání předsedů představenstev pěti krajských nemocnic - v Benešově, Kolíně, Kladně, Mladé Boleslavi a Příbrami. Rath vidí hlavní personální problém současných představenstev v přílišném zastoupení přívrženců ODS. Již záhy po hejtmanském triumfu Rath sliboval voličům plnění všech slibů, které si ČSSD v rámci svého programu předsevzala. Prvním důkazem jsou rozsáhlé změny ve zdravotnictví, které mají vést k hlavnímu cíli - zrušení poplatků v krajských nemocnicích. Razantní krok je podle Ratha jedním z kroků realizace předvolebních slibů.

Rada o den později zvolila nové představenstvo, které bude pro všechny nemocnice společné. To pak odvolalo i současné ředitele nemocnic. Mezi důvody, proč ředitelé nemocnic museli opustit své posty, jsou například nevýhodné prodeje a pronájmy nebo bezdůvodné propouštění některých odborníků. Podle Bendla je ale odvolání bez jakýchkoliv důkazů, že by někdo cokoliv spáchal, jenom stranická čistka.

Vydáno pod