Dalajlama: Soucit a realistický pohled pomáhají nalézt vnitřní pocit štěstí

Praha - K soucítění a k podpoře dialogu vyzval dnes v Kongresovém centru v Praze tibetský duchovní vůdce dalajlama. Soustředil se na duchovní témata a vyzdvihl schopnost soucitu a otevřeného přístupu k ostatním jako důležitý způsob k dosažení vnitřního klidu. Kromě slitování s druhými podtrhl ve své veřejné přednášce také nutnost realistického přístupu k řešení problémů a nezbytnost nahlížet na každou životní situaci ze všech úhlů, nejen prizmatem vlastního momentálního psychického stavu.

Soucit a realistický pohled pomáhají lidem nalézt vnitřní pocit štěstí, řekl dalajlama. „Všichni chceme vést šťastný a smysluplný život. K tomu, abychom dosáhli šťastného života, je důležitý náš duševní stav. Ve stavu vnitřního míru je nedůležité, co se děje kolem,“ podotkl tibetský duchovní vůdce. Vnitřní mír je důležitý i pro fyzický stav každého, což potvrzují i vědecké studie, dodal.

Dalajlama Česko navštívil mnohokrát, nyní přijel na pozvání exprezidenta Václava Havla a Nadace Fórum 2000. „Velice se těším, že se znovu setkám s Václavem Havlem,“ řekl dalajlama na úvod veřejné přednášky nazvané Soucit: cesta ke štěstí. Do Prahy přicestoval na pozvání bývalého českého prezidenta a Nadace Fórum 2000.

S dalajlamou se zatím sešel jen premiér Topolánek

Odpoledne se s ním soukromě setkal premiér Mirek Topolánek. Schůzka v Kramářově vile trvala asi hodinu. Bursík, Jacques a další poslanci by se měli s dalajlamou setkat zvlášť jako členové Skupiny přátel Tibetu. Právě zelení se v září postarali o rozruch ve sněmovně, když během návštěvy čínské delegace rozvinuli v parlamentních lavicích tibetskou vlajku.

Bursík a Jacques dnes, vedle dalších známých osobností, přišli na přednášku tibetského duchovního vůdce. Přednášku doprovázela přísná opatření, každý návštěvník musel projít bezpečnostní prohlídkou.

Dalajlama: Češi mají totalitní zkušenost, a proto pochopení pro Tibeťany

Dalajláma ale přijel do Prahy také za politikou. Česká republika se stane od ledna předsednickou zemí Evropské unie. Česká diplomacie tak bude mít daleko větší možnost tlačit na Čínu, aby aspoň částečně ustoupila volání Tibeťanů po autonomii.

„Češi mají za sebou totalitní zkušenost a mají proto pro Tibeťany pochopení. Platí to i pro mnoho českých politiků - i když někteří jiní nám zase trochu komplikují život,“ uvedl dalajlama v rozhovoru pro Českou televizi.

Jednání s Čínou bylo jen divadlo

Dalajlámova situace není vůbec snadná. Už na začátku listopadu v podstatě ztroskotala jeho jednání z čínskou vládou o budoucnosti Tibetu.
„Nyní už nepochybujeme o tom, že z čínské strany šlo jen o divadlo pro vnější svět,“ uvedl tibetský duchovní vůdce.

Dalajláma také zvolna ztrácí bezvýhradnou podporu Tibeťanů. Už během násilných nepokojů v březnu tohoto roku o sobě dalo hlasitě vědět křídlo mladých tibetských radikálů. Ti volají především po tvrdším přístupu při jednání s Pekingem.