Topolánek: Záznam rozhovoru se Sarkozym je pravý, ale nepřesný

Praha - Premiér Mirek Topolánek potvrdil pravost přepisu neformálního rozhovoru mezi ním a francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym. Neveřejný diplomatický dokument otiskl tento týden časopis Reflex. Záznam je podle Topolánka nicméně nepřesný. To, že se dostal na veřejnost, označil ministerský předseda za skandální chybu českého ministerstva zahraničí. "Není přesně autentický a já pokládám za neskutečnou chybu české diplomacie, že ten přepis i v této podobě unikl," řekl novinářům Topolánek.

Záznam rozhovoru českého premiéra a francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho 31. října v pařížském Elysejském paláci důvěrného rozhovoru českého premiéra Mirka Topolánka a francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho týdeník Reflex údajně získal od vysoce postaveného diplomata. Za jeho zveřejnění se omluvil český ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg.

Jednání byl přítomen i vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra, který autenticitu zveřejněného rozhovoru popřel. Autenticitu záznamu rozhodně dementoval také Sarkozyho poradce pro tisk Franck Louvrier.

Ze záznamu mimo jiné plyne, že Sarkozy tlačil na to, aby jeho země i nadále předsedala Středomořské unii, tedy skupině, v níž spolu jednají státy EU a země okolo Středozemního moře. Sarkozy přitom podle textu použil i výrazy, které nelze označit za diplomatické.