Světový den boje proti AIDS

Praha - Na celém světě si připomínáme 1. prosinec jako Světový den AIDS. Jeho smyslem je zhodnotit výsledky kampaně proti této zákeřné nemoci a upoutat pozornost k problémům souvisejícím s epidemií. Tématem letošního dne je „odpovědnost“, a to odpovědnost nejen politická, ale i odpovědnost na všech úrovních. Každý prezident, každý premiér, poslanec nebo jakýkoli jiný politik se musí rozhodnout a také deklarovat, že „AIDS se mnou skončí“.

Onemocnění AIDS od doby, kdy byl hlášen první případ, změnilo svět. Od té doby si AIDS vyžádal 25 milionů lidských životů, virem HIV bylo infikováno dalších 40 milionů lidí. Onemocnění se celosvětově stalo hlavní příčinou úmrtí mužů i žen ve věku 15 až 59 let. AIDS se stal největší hrozbou současnosti.

Epidemie AIDS není omezena pouze na rozvojové země, její vliv je globální. Přestože asi dvě třetiny infikovaných žijí v subsaharské Africe, epidemie se šíří obrovskou rychlostí zejména ve východní Evropě a Střední Asii. V některých zemích v jižní části Afriky je virem HIV infikován každý třetí člověk.

Reportáž Barbory Jelínkové (zdroj: ČT24)

Svět se problémem šíření této virové nákazy dlouho odmítal zabývat. Za posledních deset let se však postoje změnily. Svět konečně začal brát nutnost boje proti AIDS tak vážně, jak si tento problém zaslouží. Potřebné fondy přicházejí jako nikdy v minulosti, lidé mají nesrovnatelně lepší možnosti anitiretrovirální léčby a několika zemím se daří epidemii omezovat, což se v minulosti také nikdy nestalo. Celkový počet infikovaných se však zatím nesnižuje.

V některých zemích už jsou vidět výsledky efektivního boje proti AIDS. Podle nedávno zveřejněné zprávy OSN nárůst nových případů nákazy za posledních osm let klesl o sedmnáct procent a zároveň klesl počet úmrtí s ní spojených. Lidé nakažení virem HIV zároveň žijí déle díky dostupnosti účinných léků. „V dnešní době už jsou léky na velice vysoké úrovni a nemají téměř žádné vedlejší účinky, kterými se nemocní ještě nedávno trápili,“ řekl asistent ředitele Domu světla Petr Sobek.

  • Světový den AIDS zdroj: ČTK/AP
  • Nebezpečí AIDS zdroj: ČT24