Dalajlama hovořil o lidských hodnotách a vyjednávání s Čínou

Praha - Dalajlama na dnešním setkání s novináři mluvil o lidských hodnotách, propagaci lidské svobody nebo připomněl téma čínsko-tibetských vztahů. Zdůraznil, že má velmi dobré vztahy s evropskými, ale i čínskými politiky. Dalajlama se dnes ještě sejde s bývalým českým prezidentem Václavem Havlem a se skupinou protibetsky nakloněných poslanců. Politický a duchovní vůdce, který je v Praze na pozvání Václava Havla a nadace Forum 2000, se v Česku zdrží do zítřka. Poté bude pokračovat na své cestě po Evropě do Polska, kde se má setkat s francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym.

Nositel Nobelovy ceny na úvod připomněl, že obvykle jsou jeho návštěvy v cizích zemích nepolitické. „Kamkoliv jedu, propaguji lidské hodnoty, protože každý a všude chce kvalitní a šťastný život,“ řekl.

Dalajlama také vyzval novináře, aby pomáhali vytvářet morální hodnoty. „Máte velký potenciál přispět k lepšímu vývoji ve společnosti. Je často slyšet, že pro lidstvo nastává soudný den a všude jsou špatné zprávy. Lidé nabývají dojmu, že lidstvo je špatné, ale tak to není. Jde o to, jestli lidé v médiích budou předkládat jen negativní zprávy. Zlé věci je také důležité zveřejnit, veřejnost o nich musí vědět, ale je potřeba poskytovat informace nestranně a objektivně. Myslím, že lidé v médiích tyto hodnoty čas od času porušují,“ apeloval dalajlama.

Důležité jsou lidské hodnoty, instituce dalajlamy ne

Dalajlama zdůraznil, že lidská úcta a soucit jsou hodnoty, které nemusejí nutně vycházet z náboženství, jsou v lidském životě obsaženy tak jako tak a jsou biologicky vzato součástí života.

Připomněl, že stále pokračují jednání s Čínou, i když jsou teď na mrtvém bodě. „Situace v Tibetu se spíše zhoršuje a mé působení je teď zaměřeno na vyvolávání pozitivní změny v Tibetu. Je to záležitost tibetská, ne má osobní. Čekám, až Tibeťané vyjádří svůj názor. Celkem šest milionů Tibeťanů vyjádřilo své námitky k událostem, které se děly od 10. března tohoto roku. Je třeba, aby čínská vláda přijala realitu a zaujala stanovisko, které se s tou realitou bude rozumně nebo logicky vyrovnávat. K tomu však nedošlo,“ prohlásil.

Kvůli politice přijel 14. tibetský dalajlama i do Česka. Česká republika se stane od ledna předsednickou zemí Evropské unie a česká diplomacie tak bude mít větší možnost tlačit na Čínu, aby aspoň částečně ustoupila volání Tibeťanů po autonomii. „Nyní už nepochybujeme o tom, že z čínské strany šlo jen o divadlo pro vnější svět,“ řekl dalajlama.

„Dalajlama neprosazuje samostatnost Tibetu, ale jeho autonomii. On vždycky trval na jedné věci, že Tibet je, byl a bude součástí Číny podle platné ústavy,“ připoměl sinolog a tibetolog Josef Kolmaš.

Instituce dalajlamy může být podle Jeho Svátosti zrušena, pokud by ji ale lidé chtěli, může podle něj nadále pokračovat. Možnost výběru by mohla být jako u papežů volbou jako u katolické konkláve.